Ik heb iets met ovens, had ik dat al eens gezegd? In welk jaargetijde dan ook, ja ook in de zomer. Dus bij het zoeken naar een leuk recept in het nieuwe Zomerkookboek van Yvette van Boven waar ik gisteren over schreef, sprak deze me meteen aan: artisjok en cocotte. Da’s Frans. Meestal gaat het met een eitje (verdomd als het niet waar is, in mijn nieuwe ovenkookboek heb ik een recept voor ‘Oef en cocotte’) maar hier gaat het ei niet in een potje, maar in een artisjok. Ronduit briljant, ik kan niet anders zeggen! En nog vegetarisch ook, voor wie daar gevoelig voor is.
Nodig voor 4 personen:
4 artisjokken, zonder stelen
4 verse eitjes*
8 eetl geraspte gruyère
Bechamel:
200 ml melk of room of een mix
1 eetl boter
1 ½ eetl bloem
nootmuskaat
peper & zout
Zet een grote pan met water op het vuur (of twee, als er geen vier artisjokken in één pan passen). Breng aan de kook, voeg zout en artisjokken toe. Laat 45 minuten koken, giet af. Spoel ze even af onder koud water en laat ondersteboven in een vergiet uitlekken. Verwijder dan met een klein, scherp mesje de binnenste blaadjes en het hooi (lees: dat harige spul). En knip met een schaar de boel een beetje bij, dat ziet er leuk uit en eet ook makkelijker.
Bechamel: Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor en blijf een paar minuten roeren tot het mengsel (roux) gaar is. Giet scheut voor scheut de melk/room erdoor en blijf goed roeren tot het een gladde, gebonden saus is. Laat onder af en toe roeren op laag vuur sudderen tot de bloemsmaak verdwenen is. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Dit kan allemaal van tevoren.
Verwarm de oven voor op 180 °C en zet onderin een bak met water.
Zet de artisjokken op een bakplaatje en vul de holtes met 2 royale eetlepels bechamel. Breek er voorzichtig een eitje boven en zorg dat de dooier heel blijft. Maal er peper en zout boven en bestrooi met gruyère. Zet 15 minuten in de hete oven; het wit moet zijn gestold, maar de dooier nog net zacht. Meteen serveren, dip de blaadjes in de saus in het midden.
Yvette adviseert om er een echte maaltijd van te maken door er aardappeltjes met ‘sauce gribiche’bij te serveren. Nee, dat staat niet op dit blog. Wel in het boek, op bladzijde 221.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Home Made Zomer, lees hier mijn recensie.