Nou, we zijn begonnen. Waaraan? Aan het EK voetbal en de rest van die oeverloze sportzomer natuurlijk. Zucht. Sport? Mij niet gezien. Zelfs niet om naar te kijken. En dan die oranjekoorts. Verbroederend, vast, bevorderend voor de sociale cohesie, ongetwijfeld, maar ook hoogst vermoeiend om al wekenlang doodgegooid te worden met oranje commercials. Supermarkten die de idiootste acties en gadgets verzinnen. Straten die oranje kleuren. Zelfs het aloude raketje is er nu tijdelijk in oranje versie. U weet wel, het ongecompliceerd lekkerste ijsje van Nederland.
Kant-en-klaar: Ola Oranje raket
Inhoud: Water, suiker, glucose-fructosestroop, voedingszuur (citroenzuur), stabilisator (johannesbroodpitmeel), kleurstof (paprika-extract), aroma, geconcentreerd rode bietensap. Kan sporen van melk bevatten.
Hij is nog jarig ook, want deze zomer is hij vijftig geworden. Een halve eeuw! Dat is een respectabele prestatie voor een doodsimpel verfrissinkje op een stokje in de vorm van een raket, en dat allemaal omdat ruimtevaart zo hot was in 1962. Intussen worden er in ons land elk jaar 35 miljoen van gegeten, wanneer we pasgeboren baby’s en hoogbejaarden meerekenen dus ruim twee raketjes per persoon per jaar. Ik geloof dat ik in mijn eentje het gemiddelde flink opkrik. Dat er helemaal geen framboos (topje), sinaasappel (midden) of ananas (onderkant) aan te pas is gekomen mag de pret niet drukken.
Zelfs de speciale limited edition oranje raket, volgens de makers ‘met de heerlijke frisse en herkenbare sinaasappelsmaak’ bestaat uit niet meer dan water, suiker en aroma. De oranje kleur komt van paprika en biet. Is dat erg? Nee hoor. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf écht oranje fruitijsjes maken.
Zelf maken? Mijn recept voor XXX is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.