Het lijkt een hoedje, maar het is een springvorm. En geen gewone. De Amerikaanse familiefirma Fat Daddio’s is gespecialiseerd in bakvorm van geanodiseerd aluminium. Dat heeft als voordeel dat de warmte snel wordt doorgegeven waardoor gebak mooi gaar wordt, maar ook dat de lichtgewicht vorm eenmaal uit de oven weer snel afkoelt. Bijzonder aan de vormen is bovendien de hoogte, waardoor een doodgewone cake meteen veel feestelijker oogt en ook heel geschikt is om met laagjes te werken.
Het hoedjeseffect komt door de speciale onderrand die garandeert dat de vorm niet gaat lekken in de oven. Roesten doet hij ook al niet.
Intussen heb ik mijn exemplaar al meteen ingezet voor mijn nieuwe ovenkookboek, voor de Choco-inzaktaart met kaneelroom van hiernaast. Is het geen plaatje?
Ook leuk is de serie Topsy Turvy: bakvormen in verschillende scheefstaande maten waardoor je een schots-en-scheve stapeltaart kunt maken. Is er nog een nadeel? Ja, ze mogen beslist niet in de vaatwasser.
Springvorm Fat Daddio’s vanaf € 18,95 (Ø 15 x 7.5 cm hoog), bij gespecialiseerde kookwinkels.