Pakjesmakers zijn er altijd als de kippen bij om iets te verzinnen wat we nooit nodig hadden. Zoals mix voor cupcakes. Wacht even, die monsterlijk hoog opgespoten Amerikaanse gedrochten met hysterische kleurtjes en versierselen, die mode was toch al lang weer passé? Kennelijk niet. Waarom zou Dr. Oetker anders nu met een cupcakemix op de proppen komen? ‘s Lands beste tv-kok heeft een paar maanden geleden een cupcakeboek uitgebracht (Rudolph’s cupcakes) dat een dermate bestseller bleek, dat er zojuist alweer een nieuwe is verschenen, nu gewijd aan hartige cupcakes.
Kant-en-klaar: Dr. Oetker Basismix voor cupcakes naturel
Inhoud: Tarwebloem, suiker, zetmeel, rijsmiddelen (E575, E500), natuurlijk vanille aroma, aroma.
Zelf toevoegen: boter/margarine, eieren, melk.
Nee, dan vroeger. Toen had je geen cupcakes, maar cakejes. Keekjes. En als je jarig was, trakteerde je die in de klas. Met smaakjes of toppings? Welnee, gewoon met niks. We gaan dit Pinksterweekend maar eens subtiele cakejes bakken. Zonder mix. “Door de ideale bakeigenschappen bakken de cakejes laag en vlak zodat ze de perfecte basis vormen om te versieren” aldus Dr. Oetker. Maar ik wil geen platte cakejes. Ik wil gezellige bolle.
Nodig voor 12 stuks:
150 g zelfrijzend bakmeel
150 g boter
150 g suiker
3 eieren
1 zakje vanillesuiker (zie tip onderaan)
1 sinaasappel (alleen rasp)
evt. 4 eetl geschaafde amandelen
snufje zout
Oven voorverwarmen op 200°C. Smelt de boter en klop die met de mixer samen met de suiker en de vanillesuiker in een kom. Rasp de schil van de schoongeboende sinaasappel erboven. Voeg de eieren toe en klop opnieuw kort met de mixer tot een geheel. Voeg dan door een zeef bakmeel en zout toe. Niet meer mixen, maar met een grote lepel even luchtig omscheppen. Zet een muffinvorm (zo’n metalen plaat met 12 holtes) vol met 12 papieren bakjes. Vul met het beslag. Bestrooi desgewenst met amandelschaafsel. Laat in de oven in ±12-15 minuten mooi rijzen en goudgeel kleuren.
Tips:
-
- Zelfrijzend bakmeel kun je ook vervangen door gewone bloem met een lepel bakpoeder erdoor gezeefd.
- Smelt de boter (geen margarine!) in de magnetron, in de opwarmende oven of in een pannetje op het vuur zonder bruin te laten worden. Altijd even laten afkoelen, niet loeiheet erdoor mixen.
- Eieren op kamertemperatuur, dan kan het mengsel niet schiften.
- Extra gezellig: in elk cakeje een stuk of 5 (diepvries)frambozen duwen.
- Ook lekker: scheutje sinaasappelbloesemwater erdoor, te koop bij Turkse/Marokkaanse winkels.
- Vanillesuiker maak ik altijd gewoon zelf: gebruikte stokjes indien nodig afspoelen, drogen op keukenpapier en in een pot suiker steken. Regelmatig omschudden en blijven bijvullen (met suiker en stokjes).
- Wie toch zo’n persé zo’n vetzoete topping wil: klop met de mixer 150 g roomboter (op kamertemperatuur), 150 g roomkaas naturel (op kamertemperatuur) en 100 g poedersuiker een paar minuten door elkaar tot ultraluchtig. Felle kleurtjes krijg je met een drupje levensmiddelenkleurstof erdoor. Spuit met een spuitzak met kartelmondje ferme toefjes op de cakejes. Versier met fruit/nootjes/hagelslag/taartversiersprinkels en laat dan in de koelkast even opstijven.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes, helemaal gewijd aan groente en het opmaken van alles wat je in huis hebt.