Cupcakes bakken blijkt niet voorbehouden aan pubermeisjes, heel Nederland is door Rudolph van Veen ineens (weer) aan het cupcakebakken geslagen. Zijn boek Rudolph’s Cupcakes was een regelrechte bestseller, mede geholpen door een ferme campagne op zijn eigen kooktv-zender 24 Kitchen. ‘Democratisch gebak’, noemt hij het zelf, omdat cupcakes echte allemansvrienden zijn. Naar verluidt kreeg hij veel verzoeken om meer, nog meer, en dan liefst hartig. Dat leidde tot een nieuw boek: Rudolph’s hartige cupcakes. ‘Eigenlijk is hartig bakken het gebied waar de kok en de patissier elkaar tegenkomen’, zegt de meesterkok annex meesterpatissier in zijn voorwoord. ‘Een beetje de twilight zone tussen keuken en bakkerij.’
Het begint nog vrij gewoon met hamkaascupcakes, cupcakes met een worstje erin, of broccoli of een tomaat. Maar alras gaat het voort met omvangrijk getitelde kunstwerkjes als ‘Walking in Memphis’ (Amerikaans cornbread cakeje met maïs, chilipeper en honing, belegd met spareribvlees en barbecuesaus) of ‘Holsteiner Glück’ (kruidig kalfsgehakt met knapeprtjes in een cakeje belegd met augurk en spiegelei).
Hij heeft zijn fantasie flink de loop gegeven door allerlei bekende wereldgerechten (nee, niet die van Knorr) en snacks te verbouwen tot cupcake. Bolognaise-cupcake, bobotie-cupcake, tuna melt-cupcake, quiche lorraine-cupcake, caesar salad-cupcake. Van Grieks tot Libanees, van Californisch tot Zweeds, je kunt geen land verzinnen of er valt wel iets cupcakerigs mee te doen. Een tikkeltje too much allemaal? Maar wel buitengemeen origineel.
Morgen een verrassend recept uit het boek.
Rudolph van Veen, Rudolph’s hartige cupcakes, uitgeverij Karakter, ISBN 9789045200378, € 16,95