Vriend J. werkt op Schiphol, en kwam laatst eten. In plaats van de geijkte bos wijn danwel fles bloemen had hij een pretpakket meegenomen uit de vliegveldsupermarkt, waar allerlei etenswaren uit de hele wereld verkrijgbaar zijn. Een Japans flesje, ik vermoed yakitorisaus, maar mijn Japans is niet meer wat het geweest is. Een blikje Mexicaanse jalapeñopepers. Chocola met sesam en steranijs uit Nicaragua. En niet te vergeten een Amerikaans pakje Macaroni & Cheese Dinner – ‘All natural, better flavor!’ – waar alleen nog water, melk en margarine bij hoeft.
Uit een pakje: Tesi Bon Macaroni & Cheese Dinner
Inhoud: Macaroni, cheddarkaas (gepasteuriseerde melk, zout, enzymen), wei, karnemelk, emulgator: disodiumfosfaat (E339ii), kleurmiddel: beta-caroteenextract (E160a), annatto-extract (E160b).
Zelf toevoegen: water, melk en margarine.
Ik geloof dat mac&cheese zo mogelijk nóg Amerikaanser is dan hamburgers. Ongetwijfeld niet de meest culinaire uitvinding ever, alhoewel President Thomas Jefferson het gerecht naar verluidt in 1802 in het Witte Huis liet serveren. Maar het werd pas echt een hit nadat voedselgigant Kraft er een kant-en-klaarpakjesvariant van maakte, alweer in 1937. Heden ten dage schijnen er nog altijd dagelijks een miljoen exemplaren van over de toonbank te gaan.
Complete generaties zijn er op groot geworden. Sterker nog, het is bijna niet voor te stellen, maar veel mensen halen hun neus op voor een gewoon zelfgemaakte versie. De simpelste home made variant is gekookte macaroni mengen met geraspte kaas. De uitgebreidere versie voorziet in een bechamelsaus met kaas, waarna de hele schotel in de oven gaat; die heeft mijn voorkeur.
Ook eens proberen? Mijn recept voor mac & cheese (een iets aangepaste variant, met courgette erdoor, qua, ahum, ‘gezond’) is intussen opgenomen in mijn kookboek Handboek Oven. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.