Al weken zien we Martine Bijl avond aan avond in een gezellig rood jurkje met witte stippen naast een onduidelijk brabbelende Italiaan de nieuwste Hak-trouvaille aanprijzen: PastaGroenten. Wat blijkt namelijk uit Hak-onderzoek? ‘80% van de Nederlanders eet minstens één maal per week pasta’, maar we blijven wat aankleding betref toch liefst trouw aan onze eigen gewoontes: ‘vooral veel groenten, in veel saus’. Dus ‘maakt Hak het ons makkelijk met het beste uit twee keukenculturen’.
Kant-en-klaar: HAK PastaGroenten in Italiaanse tomatensaus (mild)
Inhoud: Groenten 78% (tomaat, courgette, rode paprika, prei, ui, wortel), water, tomatenpuree 6,5&, suiker, natuurazijn, gemodificeerd zetmeel, zout, knoflook, kruiden (basilicum, oregano, marjoraan, tijm), specerijen.
Ah, dubbel jeugdsentiment! Mijn kinderjaren waren doordrenkt van luisterliedjes. Miel Cools, Elly en Rikkert en vooral Martine Bijl kan ik nog altijd woordelijk meezingen. Zeg tegen mij ‘Makelaar Jansen uit Schagen’ en ik antwoord al zingend ‘Daar in het groene bieze-bieze-bos, bieze-bieze-bos’. Martine kwinkeleert echter al lang niet meer, die zit liever in een groen, groen knollenveld de potgroenten van Hak te promoten. Toevallig ben ik ook nog eens grootgegroeid met conserven. Pas op latere leeftijd heb ik ontdekt dat er zoiets bestaat als verse doperwtjes, ik kende ze alleen van achter glas, gezellig samen met miniworteltjes. Maar Hak is de doodgewone doperwt voorbij en zocht intussen naar nieuwe horizonten, groenteconserven zijn immers hopeloos passé. PastaGroenten dus, met tomaat, courgette, paprika en een verdwaalde (fusion?) prei.
Zullen we zingend in de keuken gewoon even zelf wat groente snijden?
Nodig voor 4 personen:
1 rode paprika
1 gele paprika
1 courgette
1 (rode) ui
1 blik gepelde tomaten
1 knoflookteen
1 eetl oregano
evt. wat verse tijm en/of rozemarijn
scheut olijfolie
zout en peper uit de molen
Snipper de ui. Verhit wat olie in een hapjespan of braadpan en fruit de ui zachtjes, zonder te kleuren.
Snij intussen de paprika en courgette in kleine stukjes, snipper de knoflook, ris de verse tijm van de takjes en/of hak de rozemarijnnaalden fijn.
Doe bij de ui en fruit, nog altijd op laag vuur, alles een paar minuten mee. Giet het blik tomaten erbij en duw ze met de pollepel stuk.
Voeg oregano, peper en zout toe en laat zonder deksel een half uurtje sudderen.
Kook intussen pasta naar keuze al dente, giet af en ‘do as the Romans do’: meng de saus in de pastakookpan door de pasta en schep dan pas op borden.
Van mij mag er versgeraspte parmezaan over en als je hebt wat verse basilicum.
Tips:
- In de pot Pastagroenten zit ook prei. Heel Hollands, maar eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Neem dan liever een aubergine.
- Door de groenten eerst rustig aan te bakken in olijfolie krijgen ze meer smaak dan ze alleen maar te laten sudderen in de tomatensaus.
- Een blik tomatenblokjes kan ook, maar die zijn vaak van mindere kwaliteit dan hele (gepelde) tomaten. Een alternatief is om even de staafmixer op de tomaten te zetten.
- Een klodder rode saus op een berg pasta is heel Hollands. Italianen mengen saus met pasta in de pan, niet alleen mengt de saus dan beter, je hebt ook minder saus nodig en de pasta koelt niet af tot een aan elkaar klonterend geheel.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .