Laatst was ik op reportage in Xiamen, een eiland in Zuid-China waar ze bekend staan om hun seafood, een Engelse term waar ik nog geen bevredigende Nederlands woord voor heb weten te vinden. Letterlijk alles uit de zee wordt er gegeten. De lokale markt is een lust voor het oog, als je althans van koken en lekker eten houdt. Rij na rij met witte, klotsende baken vol levende vis, want geen enkele inwoner kookt met dode vis, zo wordt mij verzekerd. Maar ook schelpdieren in al dan niet bekende soorten en maten. Kreeften en krabben met grappige oogjes danwel blauwe poten. Kopers checken zorgvuldig de waar voor ze tot aanschaf overgaan.
Wij wonen ook aan zee, daarentegen vinden wij vis en zeebeesten al snel eng. Zeker met kop eraan, brr. De meeste visboeren hebben dan ook de helft van hun vitrine ingeruimd voor kibbeling-achtigen, onherkenbare stukjes vis in een gebakken jasje. En in de supermarkt regeert de prefab van kapitein Iglo. Zullen we eens zelf vissticks maken? Niet moeilijk en veel lekkerder. Je kunt er elke soort witvis voor gebruiken, zelfs vissoorten als tilapia die hun populariteit juist danken aan het feit dat ze zo min mogelijk naar vis smaken.
Uit een diepvriespakje: Golden Vissticks
Inhoud: 65% witvis (heek (merluccius spp.) vangstgebied: Stille Oceaan), tarwemeel, plantaardige olie, water, aardappelzetmeel, zout, peper, gist, kruiden
Zelf maken? Zie mijn visstickrecept in kookboek Zónder pakjes & zakjes 1, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.