Hij kwam als een komeet uit het niets en is hotter dan hot: Yotam Ottolenghi, de cosmopolitische groentekok uit Londen, geboren in Jerusalem. Dankzij het enorme succes vorig jaar van zijn tweede kookboek Plenty is nu met terugwerkende kracht ook zijn eersteling alsnog in het Nederlands verschenen, simpelweg getiteld Ottolenghi Het kookboek. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is Yotam Ottolenghi geen vegetariër. Hij is gewoon een omnivoor, die toevallig heel erg van groente houdt en ermee weet te toveren. Niet voor niets is naar verluidt broccoli het meest bestelde gerecht in zijn vier winkels/restaurants in Londen. Maar het groente-imago heeft ook nadelen: toen hij in zijn vegetarische kookrubriek in The Guardian, waar het allemaal mee begon, ooit adviseerde dat het recept lekker was bij lamskoteletjes, was heel vegetarisch Londen in last. In dit boek wederom veel aandacht voor salades en groentes en heus ook voor vlees, maar nieuw is de glansrol voor zijn ook al beroemde gebak en brood.
Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, Ottolenghi Het kookboek, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059564282, € 29,95