‘Een pakje paneermeel, mag dat ook al niet van Karin?’ hoor ik u denken. Nee hoor, ik zeg het nog maar eens, van mij mag alles. Maar in deze barre economische tijden waarin eenieder de broekriem dient aan te halen en alle beetjes helpen, valt zelfs te besparen op een overbodig pakje van vijftig cent. Behalve gratis en voor niks is zelfgemaakt paneermeel ook nog eens veel lekkerder. En bovendien duurzaam, want gemaakt van restjes brood die je toch nog in huis had, en waarvoor de in de winter nog zo dankbare vogeltjes intussen hun nuffige neusjes ophalen, omdat er in de ontluikende natuur genoeg ander lekkers te vinden is.
Uit een pakje: Haust kruidenpaneermeel
Inhoud: Meel (tarwe-, volkoren tarwe-, rogge-, haver-, gerste-, rijstemeel), zout, weipermeaatpoeder, weipoeder, dextrose, 4% gemengde kruiden en specerijen, geharde plantaardige vetten, glucose-fructosestroop, smaakversterker: E621, suiker, gist, ei, emulgator: lecithine – E472e, rijsmiddel: E500 – E501, gerstemoutextract, aroma, uipoeder.
Weet u hoeveel brood we met z’n allen wel niet weggooien? Ik heb het cijfer ooit gelezen en ben het helaas prompt weer vergeten, maar het was schrikbarend. In de industrie hebben ze daar iets op gevonden. Pakjespaneermeel is een afvalproduct uit de beschuitindustrie, wist u dat? Een afvalproduct dat prima terechtkan in de gehaktbal, maar waar je zelden echt lekkere korstjes van krijgt. Terwijl je van knapperige korstjes zo blij kunt worden, zeker als de krokante buitenkant een mondgevoelig contrast vormt met iets zachts of smeuïgs binnenin. Denk maar aan de kroket, de bitterbal, maar ook de Wiener Schnitzel en zelfs de visstick. De lekkerste knapperige korstjes maak je echter zelf, want die bestaan bij de gratie van onregelmatigheid, van af en toe een uitstekend stukje. Dat krijg je niet bij uniform fabrieksgruis, wel als je zelf restjes brood maalt.
Het recept?
Doodsimpel: restjes oud brood in stukken in de keukenmachine of blender doen en malen. Neem wel oudbakken brood, te vers brood gaat schimmelen. Je kunt het droogproces versnellen door boterhammen even in een (opwarmende of juist afkoelende) oven te leggen voor je ze fijnmaalt. Voelt het paneermeel na het malen toch nog een tikje vochtig aan? Spreid het uit op een bakplaat en laat nog even drogen in de oven. Malen kan met of zonder korst, met korst wordt het paneermeel wel donkerder van kleur.
Tips:
- Geen keukenmachine? Een staafmixer met een bijgeleverd bakje voor droge dingen werkt ook heel goed, zeker voor kleine hoeveelheden.
- Turks brood (inclusief korst) geeft ideaal paneermeel.
- Wil je extra luchtige, knapperige korstjes? Kies dan voor broodkruim, het voorstadium van paneermeel. Neem hiervoor juist vrij vers (Turks) brood. Té vers valt het echter niet te vermalen, dus droog het wel eventjes uit in de oven. Maal vooral niet te lang en bewaar wat over is in de vriezer.
- Maak liefst twee soorten paneermeel: grof en fijn door korter of juist langer malen. Het geheim van de perfect knapperige kroket: bloem, ei, een laagje fijn paneermeel (=sluit de natte vulling mooi af), weer ei en dan een laagje grof paneermeel (=knapperig).
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .