Is er dan niets meer heilig? Pakjesmakers maken pakjes. Zo is het altijd geweest en dat was overzichtelijk. Honig zette het zelfs op de doosjes, ‘vertrouwd’. Maar nu hebben ze ook ineens potten. Het moet niet gekker worden. Nog even en Hak gaat z’n doperwtjes gedroogd aanbieden in zakjes. De pot met knalgele vulling heeft de creatieve jongens van de marketingafdeling kennelijk niet weten te inspireren, ze kwamen niet verder dan de naam ‘Hartige maaltijdsaus’.
Kant-en-klaar: Honig Hartige maaltijdsaus
Inhoud: Bouillon (water, maltodextrine, zout, kippenvet en -vlees, zetmeel, aroma’s, lactose, ui, voedingszuur: citroenzuur), plantaardige olie, groenten (paprika 3,1%, prei 2%), kerrie, gemodificeerd zetmeel, room, melkeiwit, suiker, zout, sambal manis (rode chilipeper, zout, suiker, sojasaus (water, sojabonen, tarwe, moutextract, azijn)), aroma, stabilisator (xanthaangom), glucosestroop, knoflook, antioxidant (ascorbinezuur).
Zelf toevoegen: 350 g rijst, 300 g rundergehakt, 2 rode paprika’s, 150 g prei
Er zijn vier soorten, maar deze is met paprika en prei. Althans, respectievelijk 3,1% paprika en 2% prei zit in de pot, de rest moet je er zelf bij doen. ‘Voor kruidige gehaktballetjes’ staat er ook nog bij. Maar het gehakt – dat je er ook nog zelf bij moet kopen – dien je simpelweg tot balletjes te draaien, zonder zelfs maar zout of peper. Waar worden ze dan kruidig van, zo vraag ik mij af? Hoe lang zou deze nieuwe, overbodige introductie het volhouden? Bij mijn super lagen de potten nu al hoog opgestapeld in de kortingsbak.
Zal ik even uitleggen hoe je dat gewoon zelf doet?
Nodig voor 3-4 personen:
350 g rijst
300 g rundergehakt
1 blik kokosmelk (400 ml)
2 rode paprika’s
150 g prei
1 grote ui
± 4 cm verse gember
1 knoflookteen
1 flinke tl sambal
2 eetl (Madras) kerriepoeder
1 eetl komijnpoeder (djinten)
scheut plantaardige olie
zout en peper
Kook de rijst. Snipper de ui, hak de geschilde gember en knoflookteen fijn, snij de paprika in blokjes en de prei in ringen. Meng het gehakt met flink zout, peper en ½ el kerriepoeder. Misschien zelfs wat extra sambal, mits je dat er goed doorheen kneedt zodat het niet allemaal in één balletje terecht komt. Draai er 12 balletjes van. Verhit de olie in een wok en roerbak de balletjes rondom bruin maar nog niet gaar. Schep uit de pan. Fruit ui, gember en knoflook 2 minuten met de sambal, de rest van de kerrie en komijn. Voeg de paprika toe en roerbak 2 minuten. Voeg vervolgens de prei toe en bak 2 minuten mee. Giet de kokosmelk erbij en breng al roerend aan de kook. Laat 10 minuten onder een deksel sudderen. Roer halverwege de gehaktballetjes erdoor en laat verder garen (niet te lang, dan worden ze droog). Proef op zout. Als het goed is, is peper overbodig. Serveer de saus rondom torentjes rijst.
Tips:
- We gaan wokken, dus dat betekent vooraf al het snijwerk doen, daar heb je straks geen tijd meer voor.
- Kerrie is een mengsel van allerlei specerijen dat snel smaak en geur verliest, dus liever geen potjes leegstrooien die al jarenlang ongebruikt achterin het keukenkastje staan.
- Komijn zit normaalgesproken ook al door de kerrie, maar er mag hier best wat extra smaak in.
- Wil je het extra knalgeel? Een lepeltje kurkuma/koenjit (geelwortel) erbij.
- Te pittig uitgevallen? Schepje suiker of scheut gembersiroop erbij.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .