Waar o waar zouden we zijn zonder kant-en-klaar bladerdeeg? Ik geef het je te doen. Ik heb het althans immer in mijn diepvries liggen. Grappig genoeg ontdekte ik van de week pas dat Koopmans bladerdeeg ‘origineel’ de versie met margarine is, anders heet het ‘bladerdeeg roomboter’. Ik weet niet beter dan bladerdeeg is met boter. Echte boter dus. Maar wij zijn nog altijd het enige land ter wereld waar je dat moet specificeren…
Uit een pakje:Koopmans Bladerdeeg Roomboter
Inhoud: Tarwebloem, water, botervet 23%, bakkerszout, kleurstof (beta-caroteen)
Het enige onhandige is dat de plakjes altijd moeten ontdooien en dat je ze dan aan elkaar moet boetseren. Nee dan Frankrijk, daar hebben ze prachtige grote ronde vellen bladerdeeg in de koeling, opgerold in een vel bakpapier waarmee meteen je taartvorm schoon blijft. Gelukkig rukt nu ook in Nederland het koelverse grote bladerdeeg langzaam op, zij het niet rond, maar rechthoekig.
Maar wacht even, dit is toch een ántipakjesrubriek? Ja, hallo! Zelf bladerdeeg maken? Is dat niet typisch iets voor hardcore culi’s die niets beters te doen hebben dan urenlang een beetje deeg staan kneden? Welnu, niets is minder waar. Het algehele proces duurt weliswaar een paar uur vanwege de vele rust- en koelpauzes (zaterdagkrantleestijd!), maar al met al sta je hooguit 10-15 minuten actief te rollen. Kom op, je moet het een keer meegemaakt hebben in je leven. Al was het maar omdat het resultaat fenomenaal heerlijk is.
Zelf maken? Het recept is intussen opgenomen in mijn kookboek Handboek Oven. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.