Ik zat de afgelopen dagen heerlijk in de Franse rimboe. In mijn favoriete leen-buitenhuisje, zonder CV en zonder water. Nou ja, er was wel een houtkachel, en later deed het water het wel: alleen warm in de keuken, alleen koud in de badkamer. Vraag me niet waarom. De regenton was bijna integraal bevroren, maar een ontdooid randje water aan de rand bleek ideaal om gekookte eieren in te laten schrikken. ‘s Avonds kijken naar de wonderschone sterrenhemel en daarna lekker slapen in een met electrische deken opgewarmd bed. Maar overdag, wat doe je dan zoal de hele dag? Wandelen, want buiten is het minder koud dan binnen. Verder vooral zitten naast de kachel en een boek lezen, omringd door potten thee en flessen wijn. En wachten tot de stoofpot klaar is.
Toevallig beschikte het huisje over een splinternieuwe aanwinst: een Dutch Oven van het merk Qvist. Buitenkoken is dé trend, heb ik me laten vertellen. Of liever gezegd Outdoor Cooking. De winterbarbecue is hotter dan hot. Nou, mij niet gezien, brr, ik zit binnen. Met een gietijzeren en loodzware heksenketel. Volgens de folder de ‘ideale pan voor wanneer je met de kano op pad gaat’. De kano? Zakt hij daar niet acuut doorheen? Onee, het kano-model is kleiner en heet ‘Beaver’, dit is de grotere ‘Wolf’. En in plaats van boven een stoer buitenvuur, kan hij ook prima op de houtkachel. Sterker nog, omdat hij op drie pootjes staat, gaat de hitte geleidelijker dan met een pan rechtstreeks op de kachel: dat betekent steevast dat stoofpotten veel te hard gaan (lees: taai vlees)
Het prepareren is nog een hele klus, want de DO (zoals ze ‘m zelf noemen) is voorzien van een paraffine-laagje, en die moet eraf. De pan verwarmen (op de houtkachel dus) en dan schoonvegen met gestaag zwart wordend keukenpapier tot je een ons weegt. De schoonmaak achteraf is overigens ook een speciaal klusje. Het ergste wat je de pan volgens de folder kunt aandoen is om er etensresten in te laten staan, je dient hem metéén schoon te maken. Nimmer met afwasmiddel, maar met heet water en dan onverwijld invetten met olie, anders gaat hij roesten. En inderdaad, hij roest waar je bijstaat. Bij voorkeur vochtvrij bewaren in een houten kist. Als het ooit weer zomer wordt, gaan we die hoogstpersoonlijk timmeren.
Maar verder niet gezeurd hoor, de gerechten uit de DO waren heerlijk! Morgen en overmorgen volgen de recepten: canard à l’orange.en boeuf bourguignon.