Mijn feestdessertserie in Trouw zou niet compleet zijn zonder een Bûche de Noël. In Frankrijk een verplicht nummer, elke kerst weer. In feite een opgerolde cake met veel crème ertussen en erop en dan gemodelleerd in de vorm van een boomstronk. Maar dan klinkt ‘Bûche’ toch een stuk eleganter, niet? Traditioneel vaak met kastanjepuree, maar daar is niet iedereen van gecharmeerd. Deze is daarom lekker klassiek-populair met chocola en mokka. Best machtig, maar als u één plakje per persoon rekent, bent u met dit recept wel meteen klaar voor de hele familie plus schoonfamilie. Kijk, is dat nou niet handig?
Google eens ‘buche de noel’ op plaatjes en u rolt gegarandeerd van uw stoel van het lachen bij de parade van alle huisvlijt, variërend van aandoenlijk knullig tot ronduit wanstaltig. Let ook vooral op alle garneermogelijkheden met takjes, besjes en blaadjes, tot chocoladekerstkabouters en marsepeinen rendieren aan toe. Alhoewel, veel Fransen gaan helemaal niet zelf aan de bak, die kopen er gewoon eentje kant en klaar bij de pâtissier. Daar is de trend overigens om de Bûche er zo onboomstammig mogelijk uit te laten zien, maar juist heel erg strak en design. Ik vind alles best, mooi rustiek is niet lelijk.
Leef je qua garnering lekker uit met bijvoorbeeld mijn eigen huisvlijtige chocogarneertips (met foto’s) zoals chocoblaadjes, chocowalnoten en meringuepaddenstoeltjes. En kijk vooral ook even in de bonbonwinkel naar toepasselijk versierspul.
Zelf een Bûche de Noël maken? Mijn recept is intussen opgenomen in mijn kookboek De vrolijke tafel . Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.