Vandaag een simpel recept uit het gisteren besproken stripkookboek-voor-dummies Kook! De Basis. Linzen zijn altijd goed om in huis te hebben, je koopt ze bij de supermarkt, bij de groenteboer, bij de natuurwinkel of gewoon bij de Turk om de hoek. Voor soep zijn rode linzen ideaal: ze vallen makkelijk uit elkaar, en dat is uiteindelijk toch de bedoeling bij soep, en ze geven nog een gezellig kleurtje ook.
Niet leesbaar genoeg? Vooruit, ik typ het even voor je uit. En dan meteen ook een fotootje hoe het ongeveer moet worden.
Nodig voor 2 personen:
200 g rode linzen
1 blik tomaten
1 ui
1 knoflookteen
2 tl kerriepoeder/garam marsala/ras el hanout
100 ml kokosmelk (of Griekse/Turkse yoghurt)
1 citroen
peper en zout
Spoel de linzen af in een zeef. Pel en snij ui en knoflook in stukjes. Doe alle ingrediënten behalve citroen en kokosmelk/yoghurt in een grote pan en voeg 3 glazen water toe. Breng aan de kook en laat circa 20 minuten koken tot de linzen uit elkaar vallen. Pureer met de staafmixer. Zet de pan terug op zeer lag vuur en voeg bijna alle kokosmelk of yoghurt toe, een kneep citroensap en zout en peper. Serveer in kommen met een kringeltje van de rest van de kokosmelk of yoghurt.
Tip: je kunt de soep ook in de magnetron maken. Doe dan alles (behalve citroen en kokosmelk/yoghurt) in een magnetronschaal en verhit circa 10 minuten op half vermogen (check even, want dat verschilt per magnetron).
Mijn tip: fruit fijngesnipperde ui en knoflook eerst even aan in wat olie, dat geeft veel meer smaak. Neem een soeppan met een wat dikkere bodem, dan brandt de boel niet aan.
Toch een beetje te basic naar je smaak? Een handje verse koriander erover pept de boel lekker op.
Dit basisrecept komt zoals gezegd uit het stripkookboek Kook! De Basis, lees hier mijn recensie.