Wie houdt er nu niet van Donna Hay? Prachtige boeken vol recepten die je allemaal meteen vanavond wilt gaan maken, jaloersmakend fraai op de foto gezet. Het laatste boek van de Australische kookdiva heet fast, fresh, simple omdat de uitgever het kennelijk wederom overbodig vond om daar een Nederlandse naam voor te verzinnen, net als bij No time to cook. Als het nou nog zou allitereren (pak ‘m beet ‘fast, fresh, fabulous’), zou ik dat nog kunnen billijken, maar wat o wat is er mis met ‘Snel, vers en simpel’? Onnodige malligheid die we snel moeten vergeten, want dat boek, oh dat boek dat is weer zo fijn. Een beetje onhandig groot voor de boekenkast, maar wel lekker veel boek voor je geld.
De titel vat de kookfilosofie samen van de auteur. Snel staat voor: handige oplossingen voor drukke doordeweekse avonden. Vers voor verse ingrediënten die een nieuwe draai geven aan oude favorieten en simpel, dat zijn haar mixrecepten om snel iets te maken van wat kant-en-klare en verse ingrediënten tezamen. Waarbij je bij ‘kante-en-klaar’ overigens niet moet denken dat er in huize Hay wel eens pakjes of zakjes binnensluipen, nee, dan gaat het over blikjes bonen, potjes currypasta, tubes wasabipasta, een lepeltje tahin of hoisinsaus. De rest is toch echt allemaal zelfgemaakt.
Het boek is opgedeeld in drie hoofdstukken (fast, fresh en simple, inderdaad), waarbij de recepten van ‘fast’ overigens net zo goed in ‘simple’ hadden gekund, of die van ‘fresh’ bij ‘fast’. En vice versa. Met achterin het leuke bonushoofdstuk ‘Style’ waarin ze allerlei simpele tips verklapt waarmee zij haar etentjes nét even anders maakt. Hebberigmakend prachtboek.
Donna Hay, fast, fresh, simple, uitgeverij Van Dishoeck, ISBN 9789000307227, € 29,99