(4 personen) / vegetarisch
Bereiden: 20 minuten
In de oven: 45 minuten
Een makkelijke vegetarische groentelasagne die je zelf aan kunt passen al naar gelang het seizoen danwel je groentevoorraad. Denk ook eens aan paprika, courgette of zelfgemaakte pesto. De bechamelsaus is met bouillon in plaats van melk, dat maakt deze lasagne wat lichter.
Nodig:
± 10-12 lasagnevellen
1 winterpeen
2 uien
1 knoflookteen
2 stengels bleekselderij
150 gram champignons
1 blik tomaten
2 tl oregano
1 tak rozemarijn
mespunt chilipoeder
snufje suiker
zout & peper uit de molen
scheutje olijfolie
Kaassaus:
200 g geraspte belegen kaas of Gruyère
2 el bloem
2 el boter
600 ml water
1 paddestoelenbouillonblokje
zout & peper uit de molen
- Oven voorverwarmen op 180 °C.
- Groentesaus: Hak de groenten in stukjes (niet tot pulp!) in een keukenmachine (of met de hand).
- Fruit ze 10 minuten zachtjes in wat olijfolie in een braadpan.
- Voeg de tomaten uit blik toe en plet ze kapot.
- Voeg zout, peper, suiker, chilipoeder, oregano en de tak rozemarijn toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Kaassaus: Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe, laat al roerend even pruttelen, voeg dan in scheuten het koude water toe. Klop met een garde tegen eventuele klonten.
- Voeg het verkruimelde bouillonblokje, zout en peper toe en laat 10 minuten heel zachtjes gaarsudderen.
- Roer de helft van de kaas erdoor.
- Samenstellen: Hou gedroogde lasagnevellen eerst even onder de kraan.
- Doe wat kaassaus op de bodem van een ovenschaal, daarop lasagnevellen, groentesaus (de tak rozemarijn mag eruit!), kaassaus, et cetera.
- Eindig met lasagnevellen, kaassaus en de rest van de geraspte kaas.
- Zet 45 minuten in de oven, eerste halfuur met aluminiumfolie erover.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!
Bewaar dit recept op Pinterest: