Wat is dat toch met vrouwen en chocola? Iedereen herkent het fenomeen: geen vrouw kan zonder, zo lijkt het wel. En toch, hoe wetenschappers zich ook in bochten wringen, er vallen maar geen spijkerharde feiten te achterhalen over deze kennelijk seksebepaalde verslaving. In de tussentijd heeft de wetenschap gelukkig wel allerlei andere interessante chocowetenswaardigheden ontdekt. Zowaar voornamelijk positieve dingen, over antioxidanten, gelukshormonen, endorfines, serotonines en dat je er niet dik van wordt. Allemaal goed nieuws voor chocoladeliefhebbers (m/v).
Dit zou hét moment zijn voor een recept voor zelfgemaakte chocolademelk, ware het niet dat het chocolademelkweer lelijk op zich wachten. Niks geen mutsen op, ijspegels onder de neus, afvriezende vingertopjes en kleumende tenen, de enige omstandigheden die oprecht doen verlangen naar loeiendhete échte chocodrank.
Daarom houd ik het bij chocoladesaus, daar is het altijd weer voor. Onbegrijpelijk dat mensen daar een flesje voor gebruiken, want als er nou íets makkelijk is, dan is het wel chocoladesaus maken. En bovendien veel lekkerder, puurder en voller van smaak. Over pannenkoeken, fruit, cake, soesjes of ijs. Retro-specials als de dame blanche zijn weer helemaal hip, net als de chocoladefondue met marshmallows…
Uit een flesje: Hero Tova chocoladesaus
Glucose-fructosestroop, water, suiker, magere cacao (7%), mager melkpoeder, verdikkingsmiddel (alginaat, cellulosegom), aroma.
Zelf maken?
Mijn recept voor chocoladesaus is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.