Een kookboek heeft een gimmick nodig, lijken uitgevers tegenwoordig wel eens te denken. Inderdaad, de winkels liggen al vol met kookboeken, die bovendien vaker gekocht worden om in te kijken (lees: jezelf verlekkeren op de bank) dan om uit te koken (lees: daadwerkelijk met een schort om achter de pannen). Dan is een leuke, gekke of bijzondere insteek helemaal niet zo’n slecht idee als je wilt opvallen tussen de rest.
Rillettes versus komkommer
Neem nou het boek Zonde & Berouw. Marion Pauw is thrillerauteur (bekend van de bestseller Jetset) en Tom Kellerhuis is ex-kunstjournalist die op rijpere leeftijd alsnog kok wilde worden en zijn leertraject als keukenslaaf beschreef in het boek Het Roer Om. Die twee zijn nu samengehusseld in een kookboek, bestaande uit 30 ‘zondige’ recepten (denk: fazantenrillettes, kreeftenbisque en patat met huisgemaakte mayo) en 30 ‘berouwvolle’ recepten (denk: komkommersalade, crudité met tuinkruidenvinaigrette en waterkerssoep).
Tussendoortje
Het boek is één groot pleidooi voor de balansdag: “De ene dag overdadig en gulzig smullen van een feestmaal, de andere dag sober, gezond maar wel heel lekker eten”. Prima recepten, niks mis mee, alleen de vormgeving is een tikje vermoeiend. Dat begint al bij de kinderlijk uitbundige cover van het boek, en dat gaat in de rest van het boek zo door met duiveltjes en hoorntjes. Ook met veel foto’s van de auteurs, die overduidelijk erg veel lol samen hebben gehad in de keuken. Maar is bijna dertig euro niet een beetje gortig voor een boek dat zich vooral presenteert als een geinig tussendoortje?
Morgen een heus niet al te zondig Italiaans pastarecept uit dit boek.
Marion Pauw en Tom Kellerhuis, Zonde & Berouw, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048809745, € 29,50