Iets herfstigs dan maar vandaag, uit het vanmorgen besproken seizoenskookboek Van seizoen naar seizoen. O nee, officieel valt dit recept in het winterseizoen. Nou, dat moet u me maar vergeven. Het herfsthoofdstuk vond ik minder boeiend, hoewel er ongetwijfeld liefhebbers zijn voor lasagne met tofoe, of mensen die altijd een voorraadje garbanzobonen of saffloerolie in huis hebben. Kleine souffleetjes dan maar, altijd leuk. En daarvan geldt net als bij een grote: het lukt het beste als je gewoon maar hupseflups wat doet, vooral niet te veel piekeren of ze niet zullen instorten!
Nodig voor 6 personen:
230 g geraspte gruyère
50 g waterkers (zonder harde takjes)
6 eieren, gesplitst
30 g bloem
3 dl halfvolle melk
30 g boter + wat extra voor invetten
peper en zout
snufje nootmuskaat
Oeps, de oventemperatuur staat niet in het recept, foutje! Ik schat in 180°C. Zet de oven alvast aan om voor te verwarmen.
Blancheer de waterkers heel even in kokend water, laat schrikken in ijswater en knijp heel goed uit. Pureer in een blender tot fijne puree. Zet apart.
Smelt de boter op laag vuur in een pan, voeg de bloem toe en blijf ongeveer een minuut roeren tot je een mooie roux hebt. Schenk er al roerend beetje bij beetje de melk bij. Laat de saus 2 minuten pruttelen en voeg dan de kaas toe. Roer tot alle kaas gesmolten is. Haal de pan van het vuur, laat de saus een paar minuten afkoelen en klop er dan de eidooiers door, plus peper, zout, nootmuskaat en de gepureerde waterkers.
Klop in een brandschone kom de eiwitten met een snufje zout tot stijve pieken. Spatel eerst de helft van het eiwit door de groene saus, daarna de andere helft. Zorg dat het luchtig blijft.
Vet 6 ramekins (kleine ronde ovenschaaltjes) in met boter en verdeel het mengsel erover. Strijk glad. Haal de top van je duim rondom langs de binnenkant van de ramekins om wat ruimte tussen de soufflé en het bakje te maken zodat ze beter rijzen. Zet de bakjes op de bakplaat en bak ze minimaal 15 minuten, maar liefst wat langer. Ze moeten goudbruin en majestueus opgeblazen zijn. Doe de ovendeur tijdens het bakken absoluut NIET OPEN om te kijken, dan storten ze onvermijdelijk in.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Van seizoen naar seizoen van Sophie Dahl, lees hier mijn artikel erover.