Ze is beeldschoon, ex-fotomodel, wereldberoemd, de geliefde van een nog wereldberoemder jazz/popzanger, kleindochter van de fabuleuze Roald Dahl en dan kan ze verdorie ook nog koken. U begrijpt: ik kan Sophie Dahl niet uitstaan, het is de kift, dat kan niet anders. Want ze kan heus heel lekker koken. Haar vorige boek Miss Dahl heerlijkheden (en gelijknamige televisieprogramma) was een groot succes, dus ze deed er gewoon nog eentje, met een stuk suffigere titel, namelijk Van seizoen naar seizoen. Tja, een seizoenskookboek, dat hadden we nog niet!
Hartzeer
Elk recept gaat vergezeld van een persoonlijke ontboezeming (‘Hartzeer is voor mij een voornaam thema van de herfst’) waarin hier en daar flink wordt afgejankt (‘Na een flink bord spaghetti vertelde hij me doodleuk dat hij verliefd was op een danseresje dat Willow heette, en ging er vandoor. Ik heb de hele nacht op de grond zitten janken en vroeg me af of ik ooit zo slank en mysterieus zou worden als Willlow. Omdat ik zo lang en hard gehuild had leek het de volgende ochtend wel alsof ik een blauw oog had”). Enfin, je moet ervan houden.
Lachende foto’s
Met Miss Dahl is het gelukkig helemaal goedgekomen en ze staat breeduit lachend en slank – zij het niet mysterieus –op foto’s door het hele boek. Jaloerse dames scheuren die pagina’s er gewoon uit en beginnen aan de pompoensoep met parmezaan, winterse quiche met krokante bacon, de rivierkreeftsalade danwel de gegrilde perziken, ricotta en pistachenootjes. Maar daarvoor moet het eerst wel weer even zomer worden.
Omdat die winter het laat afweten vanmiddag gewoon een herfstrecept uit het boek.
Sophie Dahl, Van seizoen naar seizoen – een jaar in recepten, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048809875, € 24,90