Onbegrijpelijk maar waar: het moest tot het vijfde deel duren, voor ik een boek van de serie Topkoks voor thuiskoks in handen kreeg. En het is nog wel een heuse succesformule: voor nog geen tientje een boek vol recepten van chefkoks die toch makkelijk te bereiden zijn voor de thuiskok – al een prestatie op zich – waarvan de opbrengsten naar een goed doel gaat, namelijk het schoolvoedselprogramma van het Worlkd Food Programma. Of, om het nog toegankelijker te zeggen: van ieder verkocht boek krijgt 1 kind in Malawi 40 voedzame schoolmaaltijden. De laatste stand volgens de website: er zijn intussen 45.202 boeken verkocht, dat betekent 1.808.080 maaltijden voor de kinderen in Malawi. Cijfers om stil van te worden.
Het is een stevig boekje van handzaam formaat, mooi verzorgd met beknopt opgeschreven recepten waarvan de uitgebreide ingrediëntenlijstjes (tot wel 20 ingrediënten aan toe) de topkokachtergrond verraden. De zwarte achtergronden bij de foto’s, daar moet je van houden, hoewel de bordjes met knalgele pompoencoulis, herfstbruine morilles en frisrode radijs en zo wel fraai uitkomen.
Toegankelijke recepten, ik zei het al, hoewel ik stiekem wel benieuwd ben hoeveel van die 45.202 lezers daadwerkelijk wel eens de gepocheerde kalfshaas met morillecrèmesaus van Erik van Loo (Parkheuvel) of de licht gezouten kabeljauw met doperwtenguacamole van Jean Beddington (Beddington’s) op tafel zetten.
Vanmiddag een recept uit het boek.
Topkoks voor thuiskoks, uitgeverij Lannoo, ISBN 9789081789608, €9,95