Dit recept is uit het vanmorgen besproken boek Topkoks voor thuiskoks deel 5 en afkomstig van de Vlaamse tv-kok Piet Huysentruyt. Een wereldfenomeen in België, die als SOS Piet wel 1000 kookafleveringen maakte op de Vlaamse zender VTM, die in Nederland bij mijn weten niet te ontvangen is, waardoor hij hier totaal onbekend, in tegenstelling tot zijn jongere evenknie Jeroen Meus op de publieke zender Canvas.
Zijn recept in het boek is gelukkig niet al te cheffy, maar buitengemeen maakbaar, inclusief de voor hem zo kenmerkende publieksvriendelijke uitleg bij elke stap waaróm je het zo moet doen. Kijk, dáár heeft de thuiskok nou echt iets aan. Eendenborst met appeltjes, jottem.
Nodig voor 4 personen:
2 grote eendenborsten
2 appelen
2 el suiker
1 dl balsamico-azijn
2 dl kippenbouillon
1 el acaciahoning
enkele takjes tijm
125 g koude boter
Kruid de eendenborsten aan beide kanten met peper en zout. Laat de vetrand zitten; dat braadt beter en zorgt voor een krokant laagje. Leg ze op de velkant in een hete pan zonder antiaanbaklaag. Zorg dat de pan niet te heet is, anders blakert het vlees. Laat naar gelang de grootte de eendenborst 5 à 6 minuut bakken aan één kant. Bak daarna nog 2 à 3 minuten aan de andere kant. Zo krijg je een mooi rosé gebakken eendenborst. De warmte moet er langzaam ingaan, anders krijg je te rauw of te gaar vlees. Haal ze uit de pan en houd warm in aluminiumfolie. Giet het vet uit de pan. Snij de appelen in 8 halvemaantjes en verwijder het klokhuis. Bak ze in dezelfde pan en strooi de suiker erover. Blus de pan met de balsamicoazijn en de kippenbouillon. Voeg de acaciahoning toe en wat gehakte tijm. Laat de saus tegen de kook aan komen en werk op* met de koude boter. Serveer het vlees met de saus en de appelmaatjes.
* ‘Werk op met de boter’ betekent dat je van het vuur af de ijskoude boter in blokjes erdoor klopt met een garde zodat de saus bindt en gaat glanzen.
**) In de ingrediëntenlijst in het boek staat ook nog ‘een lepel koffie’, maar die kom je in het recept nergens meer tegen…
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Topkoks voor Thuiskoks, lees hier mijn artikel erover.