Het blijft grappig dat pakjesmakers elke keer weer oplossingen creëren voor problemen die er helemaal niet zijn. Neem nou de boerenomelet; simpelweg geklutste eieren die worden gebakken met wat restjes groenten ertussen danwel erin. En toch heeft zowel Honig als Knorr gemeend een ‘boerenomeletmix’ te moeten uitvinden. Dat vraagt om een vergelijking.
Uit een zakje (1): Honig mix voor Boerenomelet
Inhoud: Groenten (ui, wortel, paprika, erwten), gemodificeerd zetmeel, weipoeder (melk), glucosestroop, aroma’s (bevatten mosterd), kruiden (knoflook, bieslook, bladselderij, peterselie), specerijen (nootmuskaat, peper), zout, bouillonpoeder (soja), geharde plantaardige olie, smaakversterker (E621), rijsmiddelen (E450, E500).
Zelf toevoegen: 2-3 eetl melk, 2-3 eieren.Uit een zakje (2) Knorr mix voor Boerenomelet
Inhoud: Groenten 38% (ui 15%, wortel, erwt, paprika (rood, groen), tomaat), palmvet, zout, aardappelzetmeel, suiker, champignon 5%, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, melksuiker, kaliumchloride, ham (varkensvlees, zout, dextrose, antioxidanten (E307, E304i)), gerookt spek (varkensvet, rookaroma), kruiden (peterselie, bladselderij, laurierbladpoeder), melkeiwitten, gistextract, witte peper, rookaroma.
Zelf toevoegen: 4-6 eieren, 1 ui, 150 g prei
Beide bevatten verpoederde ui, wortel, paprika en erwt, maar Knorr voegt bovendien tomaat en champignon toe. Tuinkruiden als peterselie en bladselderij zijn steevast van de partij. Bij allebei gaat er gek genoeg tevens suiker in, maar pakjesmakers doen niets anders, dat zal wel automatisme zijn. Het dient vast als smaakversterker, hoewel die er ook nog apart doorheen gaat, of ze het nu gistextract noemen (Knorr) of de door veel mensen gevreesde E621 alias mononatriumglutamaat alias ve-tsin (Honig).
Knorr mixt er blijkens de kleine lettertjes trouwens ook nog ham door; waaruit eens te meer blijkt dat vegetariërs nimmer zonder leesbril naar de supermarkt kunnen. En het hoofdbestanddeel, de eieren, hoor ik u vragen? Nee, die moet u er zelf aan toevoegen. Volgens Honig slechts 2 à 3, bij Knorr zijn ze royaler, met 4 à 6 eieren.
Zullen we gewoon zelf even iets in elkaar klutsen?
Nodig voor 2-3 personen:
5 à 6 eieren
½ courgette
1 rode puntpaprika
handje doperwten (diepvries)
1 ui
wat verse peterselie of bieslook
zout en peper uit de molen
klontje boter
Laat de doperwten ontdooien. Snipper de ui, snij de courgette en paprika in dunne stukjes. Smelt wat boter in een grote koekenpan, geef de ui een minuutje voorsprong, voeg dan courgette en paprika toe en bak op laag vuur tot ze zacht zijn. Kluts intussen de eieren met peper, zout en fijngehakte tuinkruiden los in een kom. Doe de doperwten in de pan, schep alles goed om en giet de eieren erbij. Roer/duw een paar keer met een spatel door het eimengsel zodat gestold ei weggeduwd wordt van de bodem en plaatsmaakt voor vloeibaar ei. Daar wordt de omelet luchtiger van. Hou het vuur laag, leg eventueel een deksel erop om de bovenkant beter te laten stollen, maar let op dat hij wel smeuïg blijft. Stort op een groot bord, snij in punten en serveer met een salade.
Tips:
- Van oudsher wordt een omelet dubbelgevouwen met de vulling ertussen, maar dit recept is volgens de Italiaanse frittata-methode: de groenten zitten geïntegreerd in een dikke, luchtige koek.
- Ga uit van minstens 2 eieren per persoon, anders wordt het zo’n treurig dun gevalletje.
- De pan even in de oven zetten om de bovenkant te laten stollen kan ook (mits de pan het toelaat uiteraard).
- Genoemde groenten zijn slechts een suggestie, ga vooral uit van wat u zelf nog in huis hebt.
- Variant: ham of spekjes even meebakken met de ui.
- Ook lekker: blokjes gare aardappel (restje van gisteravond) erdoor, dan wordt het meer een Spaanse tortilla.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .