Holland is in. Ook Trouw schreef er een paar maanden geleden uitgebreid over. Zie razendpopulaire tv-programma’s als ‘Ik hou van Holland’ en ‘Boer Zoekt Vrouw’, zie de wederopstanding van Delftsblauw en boerenbont op serviezen, schorten, theepotten, koekblikken en wc-brillen, zie het hotel in de vorm van gestapelde Zaanse huisjes, zie het neo-Dutch design van Hella Jongerius en Piet Hein Eek. Het Meertens Instituut deed er zelfs onderzoek naar. Dat we weer massaal gezellig theepotten met tulpen erop kopen, blijkt helemaal niet toevallig. Volgens onderzoekster Tessa Verloren van Themaat heeft het allemaal te maken met ons aller zoektocht: “We hebben behoefte aan nationale identiteit, ook al weten we zelf niet helemaal wat dat is.” Winkelketens spelen daar graag op in.
Kant-en-klaar: Koopmans Mix voor Oud-Hollandse Kruimelcake
Cakemix: suiker, tarwebloem, zetmeel(o.a. tarwe), rijsmiddelen (E450i, E500, E575), zout, aroma’s, verdikkingsmiddel (xanthaangom), kleurstof (bèta caroteen), emulgatoren (E475, E471).
Kruimelmix: tarwebloem, suiker, plantaardige olie, magere melkpoeder, rijsmiddelen (E341, E500), glucosestroop, zout, natuurlijk vanille aroma, aroma.
Zelf toevoegen: 4 eieren, 1 grote appel, 1 el water, 195 g roomboter of margarine.
Maar onze nationale koekenbakker kan er ook wat van. Oud-Hollands klinkt altijd goed, zeker als het om gebak gaat. Koopmans heeft mix voor Oud-Hollandse kruimelcake, Oud-Hollandse Appel-kaneelcake, Oud-Hollandse bitterkoekjescake en Oud-Hollandse tulband. Mixen van bloem en suiker waaraan je zelf nog eieren en boter moet toevoegen. Dat mag volgens het pak ook margarine zijn, maar daar moet je bij mij niet mee aankomen. Cake hoort met echte boter.
Zelf maken? Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.
SMAAKT NAAR MEER?