Laat ik nou toch steeds gedacht hebben dat dit boek ‘Vis & Vega’ heet, maar het heet Vis & Veg. Een boek dat vooral is bedoeld voor vleeseters, want het mag best een tikje minder. Wat vaker vis en wat vaker vegetarisch eten is gezond en bovendien beter voor het milieu. Heel eventjes dachten we dat mensen die minder vaak vlees eten ook nog eens socialer zijn, maar die studie van hoogleraren Diederik Stapel en Roos Vonk bleek gebakken lucht op basis van uit de duim gezogen gegevens, zo weten we inmiddels.
192 recepten
Dat neemt niet weg dat vlees minderen helemaal geen kwaad kan, vinden ook verstokte carnivoren. Maar wat? En hoe? De doorgewinterde vleeseter heeft geen idee. Dit boek is bedoeld om inspiratie te bieden voor al diegenen mensen die vlees af en toe willen laten staan om in plaats daarvan twee keer per week vis en twee keer per de week een vegetarisch gerecht klaar te maken. En dat een jaar lang, dus dan heb je 192 recepten nodig. Check, die staan erin. Risotto met rivierkreeftjes, lasagne met cherrytomaatjes en groene asperges, auberginepakketjes met Griekse yoghurt en wintersla met geroosterde groenten. Dat lusten we allemaal.
Open ruggetje
Het boek is van de makers van de zéér succesvolle Soepkalender en (in iets mindere mate) de Toet- en Taartkalender en is wederom opgebouwd rondom hetzelfde principe: recepten van vrienden voor vrienden. Een allegaartje? Dat hoort u mij niet zeggen. Divers is het wel. Alleen waar de gevarieerde vormgeving in de soepkalender heel speels uitpakte, is het in dit boek een beetje veel van het goede geworden. Het boek oogt erg druk en al te vaak staat er zomaar tekst door de foto heen. Tekst die sowieso erg varieert in corpsgrootte, van leesbrilklein tot opticiengroot, wat af en toe vanwege de lengte van de tekst kennelijk zo uitkwam, maar wat voor de lezer nogal onrustig is. Wel fraai: de onorthodoxe bindmethode met ‘open ruggetje’.
Morgen een vegarecept uit het boek!
Kamer 465, Vis & Veg, uitgeverij Snor, ISBN 9789079961290, € 21,95