Bent u al klaar voor antipakjesavond? Nee, niet pakjesavond, ánti-pakjesavond. Niets ten nadele van Sinterklaas uiteraard, maar moeten we er niet eens bij stilstaan dat het in Nederland wel erg vaak pakjesavond is? Wij koken wat af uit pakjes hoor. En niet te vergeten zakjes, blikjes, potjes, stoombakjes en diepvriesdoosjes. Het lijkt gemak, het lijkt zekerheid, maar dat is vaak maar schijn, zoals ik onvermoeibaar op deze plek, in mijn boeken en op mijn website probeer aan te tonen. Toch is nog niet heel Nederland om, dus hoog tijd voor actie, grootscheepse actie.
Vorig jaar heb ik 4 december uitgeroepen tot Nationale Antipakjesavond, en dat doe ik dit jaar opnieuw. De afgelopen week hebben culicollega’s uit het hele land meeholpen met lekkere recepten om te zorgen dat gans Nederland geïnspireerd raakt om op 4 december te genieten van een geheel zelfgemaakte maaltijd. Zelfs in de meest doorgewinterde gemakshuishoudens gaan alle pakjes en zakjes morgen voor één avond resoluut aan de kant, waarna de overige avonden van het jaar hopelijk snel volgen…
Speciaal voor antipakjesavond kook ik dit keer niet uit een pakje, maar uit een zakje. Een braadzak om precies te zijn. Geweldige uitvinding! Wat heeft die slimme Maggi nou gedaan? Die stopt één enkele braadzak plus een klontje kruidensmurrie (hoofdingrediënt: zout) in een zakje voor 1,27 euro. Mijn tip: koop liever gewoon acht braadzakken tegelijk, in de supermarkt, de huishoudwinkel of bij de slager, en bepaal je eigen smaakmakers, zonder maltodextrine, gistextract of aroma’s.
Uit een zakje: Maggi Braadstomen Kip Provençaal
Inhoud: Zout, maltodextrine, maïszetmeel, knoflook, paprikapoeder, suiker, uipoeder, tomatenpoeder, gistextract, plantaardige eiwitten (tarwe-eiwitten, zout), koriander, zwarte peper, marjoraan, gember, peterselie, voedingszuur citroenzuur, basilicum, rode bietensapconcentraat, oregano, plantaardige olie, tijm, cayennepeper, aroma’s.
Zelf toevoegen: 800g-1000g kipdrumsticks
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
4 blije kippenbouten
1 braadzak
paar takjes verse rozemarijn (fijngehakt)
paar takjes verse tijm (fijngehakt)
2 knoflooktenen
scheut olijfolie
zout en peper uit de molen
Wrijf de kippenbouten in met zout en peper en doe in de zak. Voeg de gehakte knoflooktenen en dito verse kruiden toe. Giet er een scheut olijfolie bij en bind de zak (niet al te strak) dicht met bijgeleverd stripje. Masseer met je handen de olie en kruiden rondom de hele kip. Laat liefst een uurtje marineren. Langer mag ook, leg de zak dan in koelkast en laat hem daarna weer even op kamertemperatuur komen – niet ijskoud meteen de oven in. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de zak op de bakplaat en laat de kip in 45 minuten gaar worden.
Tips:
- Een braadzak lijkt een plastic zak, maar hij kan tegen de hitte van de oven. De kip braadt en stoomt tegelijk, blijft heerlijk mals en wordt toch mooi bruin. Bovendien scheelt ‘t afwas.
- Je kunt uiteraard zelf volop experimenteren en variëren met smaken. Paprikapoeder, kerrie, komijn, sojasaus, honing, citroensap, gedroogd fruit, wijn, port; leef je uit.
- Zorg wel altijd dat er wat vocht en/of vet (boter of olie) bijzit, dat is nodig voor de stoomontwikkeling.
- Dit kan ook met drumsticks. Reken dan 2 à 3 drumsticks per persoon, die zijn afhankelijk van de grootte klaar in 30-40 minuten. Of een hele kip in een uur.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .