Time flies, when you’re doing antipakjesweek (#apa11)! Het is alweer dag vijf, en nog altijd zijn we aan het kokkerellen met collega’s ter ere van de aanstaande Nationale Antipakjesavond.
Colette Beyne van Margriet gaat aan de zwier met één van mijn grote zelfmaakfavorieten: pesto. Want dat is toch wel zo vies uit een potje… Of zoals Colette het zelf zegt: “Weinig dingen zijn zo snel, zo veel lekkerder en ook nog eens goedkoper dan uit een potje. Bovendien weet je precies wat er in gaat en kunt variëren met kruiden, soort kaas en noten. Probeer bijvoorbeeld eens half basilicum, half rucola of peterselie. In plaats van Parmezaanse kaas neem ik ook wel harde schapenkaas, en in plaats van pijnboompitten zijn hazelnoten heel lekker. Door pitten of noten te roosteren krijgen ze meer smaak, maar echt nodig is het niet.” Hier staat haar pestorecept.
Loethe Olthuis doet vandaag in de Volkskeuken van de Volkskrant verslag van haar ervaringen met Kipfilet alla Toscana van Bertolli: “De ingrediëntenlijst, langer dan menig Sint-verlanglijstje, had me moeten waarschuwen. Plus het feit dat het blok ‘tomatensaus’ maar 10 procent tomaat bevatte en de balsamicodressing een poedertje was, dat ik met water moest mengen. Godallemachtig, wat was dit vies!” Maar gelukkig is redding nabij; hier is haar doe-het-zelfrecept van Toscaanse kip.
Didi van het blog Bijzonder Spaans (en de lekkereleukeSpaansedingenwebwinkel Made-in-Spain.nl) vertelt hoe ze een paar maanden geleden op twitter opbiechtte dat ze wel eens béchamelsaus uit een pakje had gemaakt, waarop ik kennelijk reageerde met een hartgrondig: ‘Jekkes!’. Ik was het eerlijk gezegd vergeten, maar Didi niet hoor. “Dus bij deze, speciaal voor Nationale Antipakjesavond (omdat ik 100% achter dit initiatief sta) maar ook een beetje voor Karin, laat ik zien dat béchamelsaus heel makkelijk zelf te maken is en veel lekkerder smaakt dan uit een pakje.” Hier vind je het recept van haar salsa bechamel.
Marloes van Kookt Over noemt zichzelf geen kooksnob maar “pakjes komen er niet in. Allereerst omdat ze van ieder gerecht een zoute eenheidsworst maken. En vooral omdat ik oprecht niet begrijp wat al die mixen toevoegen.” Tijdens haar zoektocht naar pakjes viel ze van de ene verbazing in de andere. Vooral de mix voor romige tagliatelle is haar bijgebleven: “ Ik proef de vieze zoute plakkerigheid al als ik eraan denk. Daarom een variant met iets fris erin: sinaasappel. Hier staat haar recept voor Romige tagliatelle met paddenstoelen.
“Als ik zelfgemaakte bouillon had dan kon deze pompoensoep meedoen met de Antipakjesweek, maar helaas” zo schrijft Angelika van het weblog Ontdekking van Groningen. “Ik ben niet zo van de pakjes en zakjes, kant en klare maaltijden koop ik niet, maar als er geen zelfgetrokken bouillon meer is in de diepvries, dan gebruik ik toch wel bouillonblokjes. Van die pakjes heb ik altijd wel een voorraadje in huis.”
Hoog tijd om even een hardnekkig misverstand uit de weg te ruimen. Alles mag van mij. Ook bouillonblokjes. Natuurlijk is zelf bouillon trekken een eitje, het is een kwestie van alles in een pan doen en dan kalmpjes afwachten, en hoewel de vriezer geduldig is, begrijp ik best dat je niet altijd eventjes verse bouillon paraat hebt. Mijn eigen blokjestips: die van de Natuurwinkel, de biologische van Kallo (o.a. verkrijgbaar bij Marqt) en de beroemde paddestoelenbouillonblokjes van Star (delicatessenwinkels). Maar kijk vooral goed om je heen in het buitenland, daar hebben ze heel andere blokjes dan hier, zoals geurige kruidenblokjes in Italië, lams- en hambouillonblokjes in Engeland, caldo de marisco-blokjes in Spanje…
Het is de hele week antipakjesweek in Nederland, ik ben samen met mijn culicollega’s bezig met een antipakjesestafette en dat allemaal ter ere van 4 december Nationale Antipakjesavond. Hier vind je aflevering 1, aflevering 2, aflevering 3 en aflevering 4. Morgen is aflevering 6.