Het is nog altijd antipakjesweek, vol doe-het-zelfrecepten van culicollega’s, allemaal ter ere van Antipakjesavond op 4 december (#apa11 op twitter).
Puck Kerkhoven maakt vandaag in de krant “een lobbige bearnaisesaus, waar je je vingers bij aflikt. Niet uit een pakje of kant-en-klaar bakje, maar van roomboter, eidooiers en verse kruiden, helemaal van A tot Z zelfgemaakt. Het eerlijke klopwerk, vanuit de losse pols.” Het recept staat niet online, maar is te lezen in PZC, BN de Stem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, De Stentor en Tubantia. Dus hup, naar de krantenkiosk.
Johanneke van het blog Bijna Net Zo Lekker Als Thuis is drievoudig culinair creatief geweest: “Om het thema nog iets meer in de sinterklaasstemming te brengen had ik bedacht om van de week een aantal gerechten te maken die ingepakt zijn.” Als eerste burrito´s, maar ook gevulde pannenkoekenpakjes met karamelsaus, uiteraard met zelfgebakken flensjes en niet te vergeten dit beelderige (zie foto) speculaasshortcake met een eigen mengsel van speculaaskruiden.
Italiaans Koken met Antoinette houdt wel van een beetje actie in de keuken! “Voor Nationale Antipakjesavond heb ik vijf eenvoudige en grotendeels Italiaanse menuutjes samengesteld waar het hele gezin blij van wordt. Maak er eventueel alvast een kinderfeest van in de keuken en laat je helpen door je eigen slow food koks in de dop.” Van bonensoep met pasta tot pasta met rucola-amandelpesto, van orecchiette met broccoli tot pizza. En vergeet de toetjes niet, zoals een mooie speculaas-pompoentaart
Simone van de Glazen Vork (die we eerder deze week al in het Engels voorbij zagen komen) combineert antipakjesdag met een kerstrecept, wat in deze één-grote-feestmaand nog niet eens zo’n gek idee is. “Dit dessert ziet er prachtig uit, is supermakkelijk en volledig huisgemaakt.” En dan hebben we het over Mascarpone-frambozentrifle, waarbij ook nog tal van variaties mogelijk zijn met lemoncurd (ja!) en limoncello (ja!ja!).
Foodtrendwatcher Marjan Ippel van Talkinfood geeft wat trend-technische achtergrondinformatie over de term antipakjesavond in het kader van de foodlingo-verkiezing.
En Kok Robin van Aziatische Ingrediënten heeft zich creatief losgelaten op mijn pietenillustraties:
Het is antipakjesweek alias antipakjesestafette in Nederland, en dat allemaal ter ere van 4 december Nationale Antipakjesavond. Zie hier de eerder verschenen aflevering 1, aflevering 2 en aflevering 3. Morgen is alweer aflevering 5.