(4 personen)
Bereiden: 20 minuten
Veel smakelijker dan die uit de supermarkt, dat spreekt vanzelf, en voor de gelegenheid feestelijk aangekleed. Belangrijk: maak hem niet te flauw. Proef en pas de smaakmakers aan.
Nodig:
200 g tartaar
1 roos broccoli
1 handje ongezouten cashewnoten
2 witte boterhammen
wat groene kruiden of fijne sla
scheutje olie
Smaakmakers:
scheutje worcestersaus
drupje tabasco
scheutje ketchup
lepeltje mayonaise
peper en zout uit de molen
Van tevoren (bijv. ochtend):
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng de worcestersaus, tabasco, ketchup en, mayonaise in een grote mengkom en zet in de koelkast.
- Maak superkleine roosjes van de broccoli, hak de cashewnoten fijn en hou apart.
- Snij de boterhammen in blokjes, hussel ze om met wat olie en bak ze in 12 minuten goudbruin in de oven. Laat afkoelen en bewaar luchtdicht.
- Was de kruiden en/of sla, bewaar goed afgedekt.
Laatste moment:
- Meng de tartaar met de filetsaus en breng op smaak met peper en zout.
- Maak met behulp van een metalen kookring mooie rondjes filet americain op vier borden en garneer met kruiden/sla, minibroccoliroosjes, gehakte cashewnoten en de broodcroutons.
Wijntip:
Grüner Veltliner is Oostenrijks wit en doet het op 8 °C perfect bij dit gerecht. Rood kan ook, ga dan voor niet te zware Barbera d’Asti (Italië) of Cabernet Franc uit de Loire. Deze wijnen zijn heerlijk op 16 °C.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de leuke handgeschreven en geïllustreerde printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en variatiesuggesties!