Het antipakjeskoken grijpt om zich heen, in deze week voorafgaand aan nationale antipakjesdag op 4 december. Gisteren was al een bijzonder smakelijke aftrap, vandaag gaan we lustig verder met het bedenken van alternatieven voor kant-en-klaarspul. En dat doe ik niet allemaal zelf, ik heb gelukkig volop hulp gekregen.
Simone van Junglefrog doet zelfs mee in het Engels, hoewel het woord ‘antipakjesavond’ noodgedwongen onvertaald blijft. Packs & sacks? Doen ze daar aan, elders? Simone: “Not sure how it is in your part of the world, but here convenience cooking seems to have grown dramatically over the last couple of years. Before we had maybe a few mixes, one for macaroni, one for spaghetti, one for mushroom sauce and a few others I can’t (and won’t) remember.” Haar recept is een prachtige (zie haar foto) vegetarische Red lentil, chickpea and chilli soup (oftewel: linzen-kikkererwten-rodepepersoep).
Nog meer vegetarisch antipakjesplezier vinden we bij dé vegetarische website van Nederland: Vegatopia. Daar stort men zich op historie van het eten-met-pakjes, “want hoe is het ooit zo ver gekomen en waarom is het zo erg?” De speurtocht begint in de jaren vijftig (“sufgekookte spruitjes en andijvie”), gaat dan naar de introductie van pakjes in de jaren zestig (“mixen voor exotische gerechten, zoals goulash en chili, de eerste keer dat mijn moeder eens echt kon genieten van het eten”) tot aan de uitwassen in de jaren negentig. Uiteraard vergezeld van recepten, en niet eentje, maar een hele rij. Van Basisrecepten tot Europese klassiekers, van Mexicaans tot Aziatisch, zoals een vermeldenswaardige “Kip Siam zonder doos en zonder kip”.
Levine (van Uit de Keuken van Levine) kookt nooit met pakjes of zakjes, maar haar zus is een heel ander verhaal, zo blijkt: “Tja, ik vind het nou eenmaal lekker…. Bovendien vind ik het wel handig dat het steeds hetzelfde smaakt, dat geklooi met potjes kruiden en specerijen die altijd vies worden en over de datum zijn”. Om haar zus (en overige pakjesliefhebbers) te overtuigen heeft Arden op haar blog een serie zelfmaakgerechten staan, van kip met zoetzure saus tot rode kool met appel, van fettucine met romige spinazie en geroosterde tomaten tot varkenshaas in hoisinsaus.
Ellen Bouckaert van het Ministerie van Eten & Drinken wist niet zo goed wat ze aanmoest met die oproep voor antipakjesavond, want ook zij kookt nooit uit pakjes of zakjes. “Wél gebruik ik blikken tomaat. Gisteren kreeg ik zomaar een kist met 6 kilo overrijpe tomaten, daarmee kwam mijn bijdrage tevoorschijn: ik ga mijn eigen kant-en-klaar-tomatensaus maken!” Hier vind je haar recept voor zelfgeweckte tomatensaus, met danwel zonder stukjes tomaat (zie haar foto).
Het is antipakjesweek, of antipakjesestafette, zo u wilt. De hele week aandacht voor antipakjesrecepten ter ere van 4 december Nationale Antipakjesavond. Gisteren was aflevering 1. Morgen is aflevering 3.