Vandaag is de eerste dag van antipakjesweek, de week voorafgaand aan 4 december nationale antipakjesavond (#apa11) waarin heel culinair Nederland zich richt op maakbare alternatieven voor kant-en-klare ellende uit de winkel. Wat valt er vandaag voor lekkers te beleven?
Vanochtend om 11 uur kun je me op Nederland 1 groentesoep zien koken in het programma KoffieMAXX, want in tegenstelling tot veel pakjessoepen, waar maar een half procent groente inzit (nee, ik verzin dit niet…), is zelfgemaakte soep een waar vitaminebommetje. (Gemist? Hier kun je de aflevering terugkijken).
Collega Jacques Hermus schrijft vandaag over kant-en-klare kaasfondue: “Het is leuk eens op de verpakking te lezen wat er allemaal in zit. Zo troffen wij er eentje met maar liefst 52% kaas, veel zetmeel en andere volumevullers. Wat is er mis met een echte kaasfondue? Ga naar de kaasboer en vraag hem kaas naar keuze te raspen, en hup naar de keuken, roeren maar. Zoals de Zwitsers zeggen: “Das fleissige Ruhren ist der Schlussel zu einem sicheren Fondue!”’ Natuurlijk geeft hij zelf een recept voor zelfgemaakte kaasfondue, dat kun je vandaag lezen in het Dagblad van het Noorden, Haarlems Dagblad, Noord-Hollands Dagblad, Gooi en Eemlander of Leidsch Dagblad.
Kok Robin van Aziatische Ingrediënten maakt ons wegwijs in een heel andere klassieker: Babi Ketjap (zie foto). “Veel mensen in Nederland kennen babi ketjap alleen van de Chinees of van Conimex, Honig of Knorr. Terwijl in tegenstelling tot veel andere Indonesische gerechten waar nog best ingewikkelde boemboes aan te pas kunnen komen dit een supersimpel gerecht is. Echt geen pakje of zakje voor nodig.” Haar recept vind je hier.
Kelly van het blog Licht Ontvlambaar gaat ook op de internationale toer met haar recept voor Indiase curry, inclusief de heikele kwestie of currypasta’s nou wel of niet pakjes en zakjes zijn…
Lizet Kruyff van de Spinazieacademie maakt zelf groentebouillon: “Zo gepiept en bevat niet de chemische toevoegingen die er in zo’n blokje gaan om het tot een stevig blokje te maken. Groentebouillon is een mooie basis voor sauzen en soepen. Ik geef een luie-snelle en een slow versie!”
Culinette loopt normaalgesproken uiteraard de kant-en-klaar (door haar ‘de KEK’ genoemd ) voorbij, maar speciaal voor antipakjesavond is ze is flink gaan rondneuzen in de supermarkt. Haar recept is een zelfgemaakte Goulash, nee niet uit een pakje, immers “tijdwinst is er niet mee te behalen want het vlees zal toch gaar moeten stoven en je moet er ook nog van alles zelf bijdoen dus wat is dan het nut van zo’n KEK? En reken maar dat zelfgemaakt eigenlijk nog simpeler is en veel lekkerder.” Hear, hear.
Eetschrijver (alias Gerrit Jan Groothedde) heeft het over een fraai neologisme, treurtoetjes: “Kinderen houden van zoet, dat is bekend. Dus geef je ze af en toe een toetje, en natuurlijk zeker op kinderfeest nummer één. Maar die toetjes in de super: wat een treurnis allemaal.” Maar daar heeft hij iets op gevonden: een zelfgemaakt Romig bananendessert.
Morgen gaan we verder met aflevering twee!