Alle mogelijke gerechten kun je stomen, heus niet alleen Aziatische. En uit het gisteren besproken boek Koken met Stoom begrijp ik dat je ook salades kunt stomen, en aardappelgratins, en spareribs, en worstebroodjes, en toetjes. Maar de keuze voor een recept viel toch op deze Wontonbuideltjes met garnalen en bosui, al was het maar omdat ik nog een pakje wontonvelletjes in de vriezer heb liggen. Je koopt ze bij de toko.
Voor 25 stuks:
400 g rauwe garnalen, gepeld, darmkanaal verwijderd en heel fijngehakt
3 bosuitjes, heel fijngehakt
Stukje verse gember, geschild en geraspt
½ eetl maïzena
1 eetl sojasaus
1 eetl sake of droge sherry
25 wontonvelletjes, van 4×4 cm
4 koolbladeren
Chinese chilisaus voor erbij
Meng voor de vulling de fijngehakte garnalen met de bosui, gember, maïzena, sojasaus en sake/sherry. Leg in het midden van elk wontonvelletje een theelepel vulling en bestrijk de randen met water. Trek het wontonvelletje om de vulling omhoog, duw de uiteinden op elkaar en draai het buideltje dicht. Leg de buideltjes op de koolbladeren in de gaatjesschaal van de stoomoven met de dichte schaal eronder en stoom ze in circa 15 minuten op 100°C. Of gewoon in een bamboemandje in een pan met kokend water. Deksel erop en ook dan een kwartier aanhouden.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Koken met Stoom, lees er hier meer over.