Dit recept is nummer 48 uit het vanmorgen besproken boek 100 pastasauzen. Broccoli is zo’n groente die iedereen doorgaans wel lust, maar die vaak ook een beetje duf is. Een ansjovisje pept de boel dan enorm op want is van nature een fikse smaakversterker waar geen E261 aan kan tippen. Vishaters geen paniek: de saus smaakt niet naar vis, wel lekker hartig. Vegetariërs daarentegen hebben het nakijken vandaag. Het is niet anders. Te serveren met orechiette (oortjespasta) of andere pasta natuurlijk.
Nodig voor 4 personen:
500 g broccoli, in kleine roosjes
2 uien, kleingesneden
1 knoflookteen, kleingesneden
6 ansjovisfilets (plus evt. een paar voor garnering)
200 ml room
200 ml bouillon
100 g parmezaan, geraspt
1 eetl olijfolie
Zout en peper
Kook de broccoli 1 minuut voor en spoel koud af. Verwarm de olie in een pan en fruit ui, knoflook en ansjovis even aan tot de ansjovis is gesmolten. Roer room en bouillon erdoor en breng aan de kook. Schep de broccoli erdoor en laat nog 2 minuten mee trekken. Breng op smaak met zout (proef eerst, de ansjovis is ook zout!) en peper en garneer met de ansjovis. ‘Klassiek met orechiette’ aldus de auteur.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek 100 Pastasauzen, lees er hier meer over.