Even een pastaatje doen. Dat doen we in Nederland massaal. Op de makkelijke maandag, de doordeweekse dinsdag, de we-moeten-nog-sporten-woensdag, de druk-druk-druk-donderdag en de vleesloze vrijdag. Helaas vaak met potten kant-en-klaarsauzen of (o gruwel) carbonarasaus uit een pakje, terwijl zelf een pastasaus maken toch heus niet moeilijk is.
In het boek 100 pastasauzen staan er eh.. honderd. Voor elk wat wils: van vegetarisch tot allemansvriend, van gezinsfavorieten tot chique uitvoering met truffelolie of fazant. En ook tal van varianten die ze in Italië nou nooit zouden doen, zoals kip-bolognesesaus of paddenstoelen-sherrysaus. Grappig detail: de pasta zelf schittert in dit boek van afwezigheid: op geen enkele foto valt spaghetti, penne of farfalle te ontdekken. Wel schaaltjes, pannetjes, kommetjes en bakjes met saus.
Vanmiddag volgt een pastasausrecept uit dit boek.
Thea Spierings, 100 pastasauzen, uitgeverij Karakter, ISBN 9789061129905, € 14,95