Wijting alleen voor de kat? Nee hoor, intussen weten we wel beter. Zo’n smakelijk visje eet je toch gewoon zelf op? In dit recept uit het gisteren besproken viskookboek Eigentijdse en veelzijdige recepten met vis (ja ‘t is een hele mond vol maar dat heb ik ook niet verzonnen) wordt de wijting gestoomd op z’n Chinees. Weer eens wat anders.
Nodig voor 4 personen:
2 grote of 4 kleine wijtingen (totaal gewicht ± 500 g), schoongemaakt (panklaar)
3 cm verse gember, geschild en in dunne plakjes
1 theel suiker
1 eetl sojasaus
1 eetl plantaardige olie
1 lente-uitje, in ringetjes
2 eetl fijngehakt korianderblad
Vul de buikholten van de vissen met plakjes gember. Leg de vissen naast elkaar op het rek van een stoompan boven zacht kokend water en stoom ze in circa 7 minuten net gaar.
Los intussen de suiker op in de sojasaus. Verwarm de olie in een pannetje, haal van het vuur en voeg de sojasaus toe; roer goed door. Laat de vissen voorzichtig op een schaal glijden en besprenkel met de sojasausolie. Bestrooi met lente-ui en koriander.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Eigentijdse en veelzijdige recepten met vis, lees er hier meer over.