We zijn een land met veel water, maar vis eten ho maar. En dat terwijl vis zo gezond is want vol goede vetten. En bovendien is het weer eens wat anders dan vlees. Maar wat doe je met zo’n glibberig beestje? Daarvoor sla je een viskookboek open, zoals het boek Vis, of voluit Eigentijdse en veelzijdige recepten met vis. Naast bekende vissoorten als zalm, tonijn, makreel, haring en kabeljauw ook tal van recepten met wat minder geijkte soorten als heek, griet, rode poon en zonnevis. En hoewel schaal- en schelpdieren officieel natuurlijk geen vissen zijn, staan zelfs die in het boek.
Voorin eerst wat informatie over waarom vis zo gezond is, hoe je verse vis herkent, hoe je vis een beetje knap houdt, welk visgereedschap handig is en zelfs hoe je een rondvis of platvis fileert. Maar wacht even, meer vis eten terwijl de zee wordt leeggevist? Gelukkig, daar is ook over nagedacht met een pleidooi voor het kopen van verantwoorde vis. Een boek voor visbeginners zonder al te veel ‘enge’ (maar o zo lekkere) hele vissen, maar met veel onschuldige filetjes.
Morgenochtend volgt een visrecept uit dit boek.
Thea Spierings, Eigentijdse en veelzijdige recepten met vis, uitgeverij Karakter, ISBN 9789061129806, € 24,95