Zodra de bikini’s de kast weer in zijn, begint in Nederland zo’n beetje het stamppottenseizoen alweer. Onze vaderlandse trots is niet altijd een onverdeeld genoegen. Voedzaam, zeker, en beslist hartverwarmend in koude wintermaanden, maar ook soms wat oubollig en zeker visueel niet altijd even aantrekkelijk, als ik weer eens zo’n onooglijke klont aardappels-met-iets ontwaar en een vettig kuiltje jus met daarop een prefab worst.
Maar in het kookboek Stamppot! zien ze er gelukkig reuze appetijtelijk uit. De bekende klassiekers staan er uiteraard in, die met boerenkool, hutspot of – o gruwel – zuurkool. Maar stampen kan met van alles, zo blijkt uit de portobello’s met knolselderij-paprikastamppot. Of de lentestamppot met alfafa en blauwe kaas. En een berg met een kuiltje jus hoeft ook al niet. Tilapia-spinaziestamppot kan in uitgeholde tomaten, waterkersstamppot kunnen in opgerolde sliptongetjes.
Vanmiddag een stamppottenfilmpje, morgen volgt een vegetarisch stamppottenrecept uit dit boek.
Thea Spierings, Stamppot!, uitgeverij Karakter, ISBN 9789045201528, € 14,95