De Engelsen zijn er veel beter in, in curries. Wij komen vaak niet verder dan een laffe kip-kerrie al dan niet met ananas, want het mag vooral niet te pittig. In het boek 100x curry kun je honderd keer je hart ophalen. Ze zijn er in alle soorten en maten, van aromatisch en mild voor de currybeginners tot kruidig en pittig voor de meer avontuurlijk ingestelden onder ons. Vegetarisch, met vlees of met vis, hoewel je die ingrediënten ook rustig onderling weer door elkaar kunt vervangen, zoals kip in plaats van garnalen, of andersom. In de curry-keuken is experimenteren volop toegestaan.
Ook bijpassende chutneys, broden en rijst zijn van de partij. Voorin het boek wat uitleg over kenmerkende specerijen en andere ingrediënten, in de rest van het boek ontbreekt toelichting, daar moeten de recepten kennelijk voor zich spreken. Denk bij ‘curry’ trouwens niet altijd aan een sausachtige toestand, ook Vietnamese kip, gebakken tong met kokos en koriander en tandoori-gamba’s komen aan bod.
Morgenochtend een kipcurryrecept, maar dan anders. En zeker niet met ananas.
Thea Spierings, 100x curry, uitgeverij Karakter, ISBN 9789045201825, € 14,95