Zal ik het eerlijk zeggen? Het nieuwe Delicious kookboek viel een beetje tegen. Of nee, ook weer niet natuurlijk, want het is zonder meer een fraaie uitgave, laat ik daar geen misverstanden over in het leven roepen, maar ik was uitgegaan van recepten van eigen bodem van ‘ons’ Nederlandse tijdschrift, maar het blijkt een boek van het Australische Delicious-food-opperhoofd Valli Little. Natuurlijk worden haar recepten al sinds jaar en dag ook overgenomen in de Nederlandse uitgave, maar haar naam zegt de gemiddelde Nederlandse lezer niets, dus wordt het in de markt gezet als hét Delicious kookboek, ter ere van het vijfjarig bestaan van de Nederlandse editie. En daarmee stond ik althans toch even op het verkeerde been.
Vier seizoenen
Is dat erg? Nee dat is natuurlijk helemaal niet erg. Sterker nog, het vierseizoenenboek is nu al in herdruk, dus Nederland kan volop aan de uientaart met spek en parmezaanroom in de winter, doperwtenfalafel met pita en kruidenyoghurt in het voorjaar, partjes limoncello-ijs in de zomer en een salade met geitenkaas peer en walnoten in de herfst.
Licht en behaaglijk
De 120 recepten gaat stuk voor stuk vergezeld van paginagrote foto’s, en die zijn zoals we van delicious gewend zijn: oogstrelend en waterindemondlopend. Bovendien corresponderen ze fraai met de seizoenen: licht en luchtig bij de lente- en zomerrecepten, warm en behaaglijk bij de herfst- en wintergerechten. Kortom: heel veel boek voor nog geen twee tientjes.
Valli Little, delicious. het kookboek!, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059564008, € 19,95