Was het de Sloveense bubbelwijn? Het weergaloze uitzicht over de wijngaarden? In het proeflokaal van firma p&f wineries in het plaatsje Jeruzalem (zo heet het echt!) at ik tijdens mijn Sloveense wijnreis onvergetelijk heerlijk pizzabrood met knapperige kaantjes erop. ‘Jeruzalem Pizza’, noemden ze het. Daar moest en zou ik het recept van hebben. Wijnmaker Rok Jamnik stuurde het per ommegaande naar me toe. Op mijn vraag of het echt zo heet antwoordde hij: “The official name is not Jeruzalem Pizza. We just call it that way, because for foreigners it is hard to say Postržjača…’ En inderdaad, probeer dat maar eens uit je mond te krijgen.
Eigenlijk is er geen recept, want deze brood-achtige pizza (dit pizza-achtige brood) wordt traditioneel gemaakt van restjes brooddeeg. Kenmerkend element is de vulling van ‘zaseka’, gemalen, gerookt varkensvet dat uitgesmeerd wordt op brood. Nee, dat hebben we hier niet. Ik deed het met vette spekblokjes (die helemaal witte bonkjes ja, gewoon te koop in de supermarkt), en dat ging ook prima.
Het recept was vrij globaal, en behoefde enig uitproberen. De eerste poging leverde een knetterharde koek op:
De tweede lukte wel, en was werkelijk verrukkelijk, ook al had ik het spek er te los over gestrooid, waardoor een gedeelte eraf was gegleden. Ik was nog net op tijd om een foto te nemen, hij ging in rap tempo op:
Nodig:
100 g volkorenmeel
200 g gewone bloem
175 ml melk
75 g gerookte vette spekblokjes
1 eetl zonnebloemolie
1 zakje instant gist (à 7 g)
½ theel zout
Doe meel, bloem en zout in een kom. Doe gist erbij. Verwarm de melk iets in een steelpan (niet koken!). Giet erbij, samen met de zonnebloemolie. Roer met een vork door elkaar tot het klontert. Kneed dan met de hand verder op een bebloemd aanrecht. Erg nat? Iets bloem erbij, maar het moet wel een lekker soepel deeg blijven, niet te stevig. Kneed een minuut of vijf uitgebreid door. Vorm er een bolletje van, leg terug in de kom, dek af met plasticfolie en laat op een rustige, warme plek een uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Vet een bakplaat in. Duw het gerezen deeg erop uit tot je een dikke pizza hebt. Maal de spekblokjes eventueel iets fijner in de keukenmachine. Spreid erover uit en duw goed vast. Laat nog een half uurtje rijzen (ik doe dat op een stoel voor de oven). Verwarm intussen de oven voor op 225°C. Bak in 15 minuten in de oven goudgeel en gaar. Snij in punten en serveer als borrelhapje of hartige snack. Liefst dezelfde dag eten, dan is hij het lekkerst.
Teveel gedoe? Dan kun je altijd nog naar wijnlokaal Zidanica Malek in Jeruzalem-Ormož in noord-oost Slovenië. Daar serveren ze de originele versie.