Uit het vorige boek van Yvette van Boven had ik het recept van bloemkoolsoep gepubliceerd, en al bladerend in het gisteren besproken nieuwe boek Home Made Winter viel mijn oog pardoes op bloemkoolrisotto. Is het toeval? Is het noodlot? Dit gaat ‘m worden. Meneer Koken met Karin houdt niet van bloemkool, maar vond de soep immers ook heerlijk? Bovendien ben ik groot fan van de oven in het algemeen en van ovenrisotto (zonder roeren!) in het bijzonder.
Nodig voor 4 personen:
1 kleine bloemkool, in roosjes
200 g arborio risottorijst
200 g gruyère, geraspt
500 ml bouillon (van kip of groente)
125 ml witte wijn
2 kleine uitjes, gesnipperd
1 knoflookteen, in dunne reepjes
2-3 sneetjes droog witbrood
1 eetl olijfolie
Kook de roosjes bloemkool in 10 minuten beetgaar en giet af. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de olijfolie in een braadpan die ook in de oven kan. Fruit de ui al omscheppend een minuut of 5, voeg de knoflook toe en laat 1 minuut meebakken. Voeg de rijst toe en bak al omscheppend nog een minuut of 2 mee. Blus alles af met een scheut wijn en roer vervolgens de bouillon erdoor*. Breng het geheel al roerend aan de kook. Schep de bloemkool en de kaas erdoor. Zet een deksel op de pan en zet hem dan in de oven. Bak de risotto in 25 minuten gaar of tot alle vloeistof is opgenomen.
Maal intussen het droge brood in de keukenmachine. Haal het deksel 5 minuten voortijdig van de pan in de oven (pas op! Heet!) en bestrooi de risotto met het broodkruim. Laat even mooi bruinen en dien op. Volgens Yvette deze risotto bij voorkeur eten met een lepel bij een goede film.
*) Mijn tip (sorry Yvette dat ik me ermee bemoei): zorg dat de bouillon kokend heet is! Anders koelt de hele boel in één klap af en wordt de rijst niet mooi gaar.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Home Made Winter, lees hier mijn recensie.