Veel makkelijker om te maken dan je denkt. Ook (juist!) die amandelspijs. Zie ook het filmpje onderaan dit recept.
Nodig (voor heel veel stukjes):
Voor de amandelspijs:
150 g blanke amandelen
150 g kristalsuiker
rasp van 1 citroen
1½ klein ei
2 eetl water
Voor het deeg:
250 g bloem
175 g boter op kamertemperatuur
125 g lichtbruine basterdsuiker
3 theel bakpoeder
1 volle eetl speculaaskruiden
snufje zout
Voor de garnering:
15 blanke (halve of hele) amandelen
dat andere ½ ei
Doen:
Amandelspijs: Maal de amandelen heel fijn in de keukenmachine of blender (of neem amandelpoeder, als je dat kunt vinden). Doe de rest van de ingrediënten erbij en maal alles tot een smeuïge massa.
Deeg: Als je toch een keukenmachine hebt, is het deeg daarin ook zo gepiept. Gewoon bloem, suiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout erin, de boter in blokjes bovenop en malen maar. Vervolgens met de hand nog even goed kneden tot het een mooie deegbal is. Maar met de hand kneden kan ook.
Samenstellen: Verdeel het deeg in twee bollen. Rol die tussen twee vellen bakpapier met een deegroller uit tot twee even grote plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Leg één plak met papier en al op de bakplaat. Smeer de spijs erop uit, maar laat een centimeter rand vrij. Hevel nu de ander plak ondersteboven erbovenop en trek het papier eraf. Duw voorzichtig de randjes dicht. Duw de amandelen er in een decoratief patroontje in. Kwast daarna de hele bovenkant, ook de amandelen, in met het overgebleven losgeklopte halve eitje. Bak ± 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C. Laat helemaal afkoelen en snij in vierkantjes. Of puntjes. Bewaar in een trommeltje.
Tips:
- Gebruik je gekochte amandelspijs? Prak er dan met een vork een half losgeklopt ei en 2 eetlepels water door om het sappiger te maken.
- Geen lichtbruine basterdsuiker gevonden? Half witte en half donkerbruine werkt bij mij ook prima.
- Hou de schuivende vellen bakpapier tegen door twee randjes om te vouwen over de rand van het aanrecht en hou die tegen door er tegenaan te gaan staan. Af en toe het hele pakket een kwartslag draaien, zodat je steeds van je af kunt rollen met de deegroller.