Tegelijk met het sauzenboek van Erik van Loo waar ik het eergisteren over had, is er ook een ander boek uitgekomen, met exact dezelfde titel: Sauzen. Deze is vertaald uit het Duits, van de Duitse chefkok Peter Auer. Een mooi vormgegeven boek met fraaie paginagrote overzichtsfoto’s van keukengerei, van kruiden, ja zelfs van appetijtelijke botten en vissenkoppen. Terugkerend element is een enorm lekker ogende dubbele pagina met een tafelkleed met daarop een pannetje saus en wat ingrediënten. En steeds een touwtje als rode draad. Mooi gedaan.
Dit is echt belangrijk
Het boek bevat enorm veel praktische basisuitleg, van fruiten tot zeven, van afblussen tot ontvetten. Een hoofdstuk is gewijd aan het binden van sauzen, of je dat nu doet met reductie, room, roux, ei, brood of aardappelen. De recepten kennen allemaal dezelfde opbouw: het recept op de ene pagina, op de andere een aantal stap-voor-stapfoto’s voorzien van een kader ‘Dit is echt belangrijk’. Wat een beetje kinderachtig klinkt, maar nuttig is het wel, want hier vind je die onmisbare kan-niet-mislukkentips.
Uien en fond?
Een boek, kortom, dat lijkt op een handboek van de kookschool waar elke beginnende danwel gevorderde kok mee uit de voeten kan. Alleen zijn de recepten soms wel erg uitgebreid, zowel wat betreft tekst als ingrediënten. Dat doet Erik van Loo veel beknopter. En sinds wanneer wordt een bechamelsaus gemaakt met uien en fond?!? Erg leuk: tussendoor steeds een hoofdstuk met snelle en gemakkelijke sauzen, kijk, daar kan de auteur het wel kort en krachtig.
Morgen een snel en makkelijk sausrecept uit het boek.
Peter Auer, Sauzen, uitgeverij Karakter, ISBN 9789061129103, € 22,50