Van een worstboek voor mannen gaan we meteen door naar ‘wat elke man moet weten over biefstuk bakken’. Dat is de ondertitel van het Handboek voor de perfecte steak van Marcus Polman. Die we uiteraard allemaal nog kennen van zijn weergaloze boek De perfecte kok. En zowaar, hij flikt het ‘m weer: een boek waarvan je niet begrijpt dat het er niet al veel eerder was. Biefstuk met friet en bearnaisesaus, mits allemaal goed bereid ‘een koningsmaal waartegen zelfs de meest verstokte vegetariër geen weerstand kan bieden’.
Pleidooi
Natuurlijk, we zijn ons er (ja toch?) allemaal intussen wel van bewust dat minder vlees eten goed is. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de planeet. Maar als je dan vlees eet, kies dan vlees van dieren die een beschaafd en stressvrij leven hebben gehad, en die daarna in handen zijn gevallen van een echte slager. Want meer nog dan een pleidooi voor mooi vlees, is dit een boek een lofzang over de echte vaklui, de ambachtslieden die de steak als royalty behandelen.
Koeien
Het boek bevat nuttige over koeien met (helaas vrij kleine) fotootjes van de verschillende rassen en uitleg over welk stukje vlees ook alweer waar zit. En tussendoor reportages en mooie leesverhalen. Ook de biefstuk zelf komt meer dan uitgebreid aan bod. Van het soort te gebruiken pan tot wel of niet zouten van tevoren. Van wel of niet bewegen in de pan tot bepalen hoe gaar hij is. Alle heikele kwesties komen aan bod.
Friet à la Heston
Behalve een leesboek is het ook een kookboek, want tal van klassieke recepten volgen, van Chateaubriand tot T-bone met chimichurri. Van Steak au Poivre tot Tournedos Rossini. De 25 recepten zijn in duidelijke stappen verdeeld en zijn voorzien van een educatief koetje waar de kogelbiefstuk danwel de ribeye zich ook alweer bevindt. Plus wat eten en drinken we erbij? Worteltjes uit de oven of friet à la Heston Blumenthal? Ook die recepten staan erbij, en Harold Hamersma doet de wijntips. En alsof dat nog niet genoeg is, ook nog een serie interviews over hoe anderen hun steak het liefste zien, tot en met een vega steak aan toe…
Gemiep
Een boek voor mannen? Meneer Koken met Karin was er inderdaad niet bij weg te slaan. Maar kom op, dit is een universeel lees- en kookboek voor ‘carnitariërs’ m/v. Dus dames, hou op met dat gemiep over ‘brrr, randjes vet!’ en ‘ajakkes, een foto van een dood beest!’, en geniet van hoe een echte steak kan zijn.
Morgen een steakrecept uit het boek!
Marcus Polman, Handboek voor de perfecte steak, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059564084, € 15,95