Appels en cranberry’s, ik vind het een weergaloze combinatie. De herfstvakantie nadert, wie die doorbrengt op de Waddeneilanden kan z’n lol weer op met plukken van verse cranberry’s, of veenbessen zoals ze daar heten. Dan kun je er vervolgens deze fraaie taart mee bakken. Hij komt uit het boek Appeltaart, waar ik het gisteren over had. Oja, en gedroogde cranberry’s vind je bij de notenbar, als het je lukt om thuis te komen zónder het zakje onderweg al te hebben leeggepeuzeld…
Nodig voor 8-10 personen
200 g boter
250 g bloem
100 g kwark
2 kleine moesappels
350 g cranberrycompote (zie hieronder)
2 eetl rode port
50 g gedroogde cranberry’s
4 eiwitten
100 g poedersuiker
Cranberrycompote:
Kook 250 g cranberry’s met 150 g suiker, een glas sinaasappelsap of water en eventueel een beetje rode port of gemalen kaneel 6-8 minuten of tot de bessen openbarsten. Laat afkoelen.
Kneed in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken de boter met de bloem en de kwark tot een soepel deeg. Leg in folie minstens 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. rol het deeg tussen 2 vellen vershoudfolie uit tot een ronde lap van 32 cm doorsnede. Bekleed een ingevette taartvorm (28 cm) met het deeg. Leg er een royaal vel bakpapier op met daarop een blindbakvulling (tip: een pak droge witte of bruine bonen). Bak de bodem 15 minuten, verwijder papier en bonen en bak de bodem nog eens 10 minuten.
Schil intussen de appels, snij in blokjes. Meng in een steelpan met de cranberrycompote. Verwarm 10 minuten zachtjes tot de appel zacht begint te worden, schep dan de port en gedroogde cranberry’s erdoor.
Schep dit mengsel op de deegbodem. Zet nog 20 minuten terug in de oven. Laat in de vorm afkoelen.
Klop met de mixer de eiwitten tot stevige pieken. Voeg de poedersuiker toe en klop verder tot glanzend wit en helemaal stijf. Schep dit nonchalant op de afgekoelde taart. Brand het eiwit met de crème bruléebrander of zet onder de hete ovengrill: 10 cm onder de grill en blijf erbij want het kan snel gaan!
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Appeltaart van Janneke Philippi, lees hier mijn recensie.