In de vier weken dat Het paddenstoelenboek op mijn kookboekenstapel lag, is het intussen al aan een tweede druk toe! Auteur Edwin Florès manifesteert zich met veel succes als dé paddenstoelenman van Nederland. Of eigenlijk van alles wat je in het wild vindt en kunt opeten, want ook voor vindplekjes van wilde waterkers draait hij zijn hand niet om. Ik leerde hem kennen als doe-het-zelf-paddenstoelenbaaltjesverkoper van Casa Foresta, maar hij organiseert ook paddenstoelenhunts in het wild, waarbij ik even af wil van de discussie of het woord ‘hunt’ voor stilstaande zwammen nu wel of niet toepasselijk is.
Rodekoolzwammenplaag
Ook ik ging een keer mee op hunt. Oefening baart kunst, zo blijkt. Niet voor niets is zijn bijnaam ‘de man met het mandje’. Edwin: ‘Ik heb altijd een mandje in de auto, dus zelfs op weg naar de Efteling kan ik plotseling afremmen…’. Zelfs zijn kinderen zijn al volleerd getraind. Vruchteloos zwaaide mijn blik rond over de herfstige blaadjes in het Sonsbeekpark, terwijl dochter Jill moeiteloos een complete plaag van rodekoolzwammen kon aanwijzen. ‘Je moet met een bepaalde blik kijken’ zegt Edwin. ‘En je moet een goede gids hebben’.
Voor de beginner
Zijn paddenstoelenboek is geen gids. Ten eerste staan er maar 20 (eetbare) paddenstoelen in. Om te voorkomen dat de beginnende paddenstoelenliefhebber door de bomen het bos niet meer ziet leek het hem beter om overzichtelijk te beginnen. Allemaal zijn ze voorzien van meerdere, heldere foto’s en uitgebreide omschrijving. Geen zin om met een mandje door een bos te struinen? Zelf kweken kan ook. Je kunt natuurlijk nog altijd een prefab-baaltje kopen bij Casa Foresta zelf, maar in het tweede deel van het boek geeft Edwin ook drie verschillende methodes uit om het helemaal zelf te doen. In het derde deel tenslotte volgen de recepten, inclusief handige tips voor schoonmaken en conserveren van paddenstoelen. En nu hup, allemaal het bos in!
Morgen een recept uit het boek.
Edwin Florès, Het paddestoelenboek, uitgeverij Becht, ISBN 9789023013112, € 17,50