Zojuist verscheen de vijfde druk van mijn boek Koken met Karin zónder pakjes & zakjes, waarvan binnen een jaar ruim 15.000 exemplaren verkocht zijn. Uiteraard ben ik blij met het succes, dat ook elke week blijkt uit de vele respons op mijn antipakjesrubriek in dagblad Trouw. We waren in Nederland misschien een beetje vergeten hoe makkelijk en lekker koken kan zijn. Pakjes broccolisoep met 0,5% broccoli erin zijn een lachertje, dat kun je zelf toch veel beter!
Trend
Foodtrendwatcher Marjan Ippel (Talkin’ Food) is niet verrast: “Er vindt op dit moment duidelijk een verschuiving plaats. De trend ‘less is more’ zie je op alle niveaus terug. De topchefs gaan terug naar de basis met minder ingrediënten op het bord, maar wel van steeds betere kwaliteit. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt steeds minder toevoegingen en de gewone consument? Die wil weer zelf koken, zonder pakjes en zakjes.’
Anders
Hoe komt dat? Ippel: ‘Mensen weten steeds meer, en willen het anders. Ze hebben zich laten wijsmaken dat pakjes en zakjes heel veel tijd schelen, maar dat blijkt reuze mee te vallen, zoals Karin in haar boek en elke week in haar rubriek aantoont.’
Visionair
Ippel noemt het boek daarom ook in haar foodtrendlezingen: ‘Natuurlijk, veranderingen beginnen vaak bovenaan de piramide, maar Koken met Karin is juist niet elitair. De kracht van dit boek is dat de toon, de manier van aanpak en de illustraties heel erg aansluiten bij de gewone mens. René Redzepi (van ‘het beste restaurant ter wereld’, Noma in Kopenhagen) is een groot visionair, maar Karin Luiten is visionair op massaniveau.’
Info
Titel: Koken met Karin, zónder pakjes & zakjes
Auteur: Karin Luiten
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Prijs: € 16,95
Te koop: in de boekwinkel, of te bestellen (met persoonlijke handtekening en boodschap of illustratie naar keuze) via kokenmetkarin.nl