Groentefinish? Het klinkt als de nieuwe groene kleurlijn van Flexa, maar het is een kruidenmix van Verstegen. Ik kwam het tegen in de supermarkt en herinnerde me prompt een persbericht: “Kinderen, en stiekem ook veel volwassenen, kijken vaak met een langgroen gezicht naar de groenten op hun bord. In een alledaags prakje met vlees en aardappels zijn veggies nu niet bepaald het meest smaakvol.” Maar de kruidenmenger uit Rotterdam komt ons redden, met groentefinish: “In de supermarkt nadenken over welk kruid nu het lekkerst smaakt bij broccoli, bloemkool, witlof, wortels of boontjes is niet meer nodig.”
De groentefinish Bloemkool belooft een “heerlijke Italiaanse smaak” indien gestrooid over de op gangbare wijze gekookte bloemkool. Dat valt vies tegen. Je maakt mij niet wijs dat groentehatend grut hierdoor ineens het licht gaat zien. Het smaakt vooral zout en zoet, met ergens in de verte een herinnering aan gedroogde tuinkruiden.
Uit een zakje: Verstegen Groente Finish Bloemkool
Inhoud: Zeezout, dextrose, gedroogde groenten (sjalot, paprika-granulaat), 7,6% kruiden (rozemarijn, tijm), foelie, kleurstof: paprika-extract.
Grappig: dit zakje met 10 gram inhoud kost 1,09 euro, terwijl het hoofdingrediënt domweg zout is. En in de eerste de beste supermarkt koop je voor een dubbeltje of drie al een hele kilo. Dit is geen groente-oplossing, dit is een geld-uit-de-zak-klop-actie!
Als je bloemkool op wilt leuken met kruiden, heb ik een ander idee. Dit is mijn recept van opgeleukte anders-dan-anders bloemkool zoals het eerder in Trouw stond.
Nodig voor 4 personen:
1 bloemkool
2 knoflooktenen
2 volle theel komijnpoeder (djinten)
snufje zout
scheut olijfolie
Verwarm de oven voor op 225°C. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en spreid ze uit over de bakplaat. Pers de knoflooktenen uit en meng met zout, komijnpoeder en een ferme scheut olijfolie tot een smeuïg lichtbruin geheel. Sprenkel dit over de bloemkoolroosjes en schep alles goed om. Zet ± 20 minuten in de oven tot ze gaar en zacht maar toch een tikje krokant zijn.
Tips:
- Wees niet te zuinig met de olijfolie, gewoon een lekkere scheut, anders drogen de roosjes erg uit.
- Met broccoli werkt het ook. Alleen vanwege de in vergelijking met de gladde bloemkool wat flubbelige, losse bloemknopjesstructuur, drogen de roosjes wat meer in. Wat overigens een in het geheel niet onplezierig, ragfijn knisperend effect in de mond geeft.
- Doen hoor, een plantje tijm en een plantje rozemarijn voor de buitenvoorraad. Supermarktpotjes liefst wel even met wat potgrond overzetten in een echte bloempot, dan leven ze langer. Regelmatig water geven, dan komen ze normaalgesproken prima de winter door. Wel oppassen voor bevriezing, straks.
- Dipsausje erbij? Turkse yoghurt mengen met een uitgeperste knoflookteen, zout en peper en een handje fijngehakte tuinkruiden (peterselie/koriander/munt).
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes, helemaal gewijd aan groente en het opmaken van alles wat je in huis hebt.