(4-6 personen)
Bereiden: 10 minuten
(+ intrekken)
Een simpele salade vol aardse en eenvoudige smaken die er ook nog eens fleurig uitziet. Kijk in groente- of delicatessenwinkels eens naar blikjes bijzondere bonen (borlotti, lima) of neem gedroogde bonen (in de printversie van dit recept staat wat je daarmee doet). Geschikt als voorafje of als hoofdgerecht, ideaal voor een buffet. Maak de salade liefst van tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Nodig:
2 blikjes (à 400 g) grote witte bonen
100 g Parmaham
1 winterwortel
1 bosje basilicum
olijfolie extra vergine
zout & peper uit de molen
- Spoel de witte bonen af in een vergiet. Laat goed uitlekken.
- Schil de winterwortel en schaaf op een mandoline of met de kaasschaaf in dunne plakjes.
- Snij de rauwe ham in dunne reepjes.
- Rol de basilicumblaadjes met een paar tegelijk op en snij in dunne reepjes, maar hou een paar blaadjes apart voor de garnering.
- Doe alles in een mooie grote schaal. Strooi er zout en peper over en een ferme scheut van de lekkerste olijfolie die je hebt.
- Hussel door elkaar en laat de smaken liefst even intrekken.
Serveren:
Schep de salade nog even om en bestrooi met de achtergehouden basilicumblaadjes. Serveer met lekker boerenbrood.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!